lauantai 6. huhtikuuta 2019

Margaret Mitchell: Tuulen viemää

Alkuteos: Gone with the wind (1936)
Kääntäjä: Maijaliisa Auterinen
Ilmestymisaika: 2008 (ko.painos)
Sivumäärä: 894
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-23125-7
Muoto: Nid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2019: 6. Rakkausromaani (35/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 6, 11, 17, 29, 35, 38 ja 43
Lukulistalta: 16

*”Ajattelen tätä kaikkea huomenna Tarassa. Silloin jaksan paremmin. Onhan huomenna taas uusi päivä.” Näihin sanoihin päättyy Tuulen viemää, unohtumaton lukuelämys, jonka jokainen lukijapolvi löytää uudelleen.

Scarlett O’Hara on hemmoteltu, omapäinen ja lannistumaton nuorinainen, joka rakastaa kotiplantaasiaan Taraa yli kaiken. Karismaattinen Rhett Butler on nähnyt ja kokenut enemmän kuin moni. Heidän myrskyisän rakkaustarinansa taustalla kuohuvat Amerikan etelävaltioiden värikäs elämä ja historian murrosvuodet.*



Pitkä. Monivaiheinen. Historiallinen. Tylsä. Siinä tunnelmani nyt kun olen kahlannut läpi tämän klassikon. Totean, ettei tämä rakkausromaani ollut minun juttuni, mutta tulipahan sekin luettua.

Kirja on historialliselta kannalta mielenkiintoinen. Se kuvaa hyvin oman aikansa elämää ja historiallisia tapahtumia. Ja vieläpä naisten kannalta. Välillä huomasin itse järkyttyväni siitä, millaista on etelävaltiolaisten naisten elämä noina aikoina ollut. Miten kankeaa ja kaavamaista, miten tukahduttavaa… Jopa ahdasmielistä.

Kirjan juoni. No, se on hyvin punottu historiallisten asioiden poimuihin. Tapahtumia riittää ja uskon, että sellaiset lukijat jotka pitävät tunne-elämän asioiden pohtimisesta ja onnettomista rakkauksista pitävät näistä tapahtumista. Minulle ne olivat jokseenkin tylsiä…

Henkilöhahmot. Heitä on moneksi. Osa on hauskoja, osa hupaisia, osa rakastettavia ja osa vihattavia. Scarlettin esimerkiksi voisin itse hyvin mielelläni “kepittää”. Niin ärsyttävä hän on. Sen sijaan Rhett on omalla tavallaan oikein viihdyttävä. Luojalle kiitos hän lopulta tulee järkiinsä! Melanie on surullinen hahmo ja Ashley taas minusta melko turhanpäiväinen… Eiköhän tästä lukuisten hahmojen katraasta löydy moneen erilaiseen makuun sekä suosikkeja että inhokkeja.

Tämä rakkausromaani ei ole todellakaan sieltä kevyimmästä päästä. Ei aiheeltaan, eikä kooltaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti