sunnuntai 31. tammikuuta 2021

Pirkko Saisio: Elämänmeno

 

Alkuteos: Elämänmeno (1975)

Lukija: Elsa Saisio

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 7h 55min

Kustantaja: Siltala

ISBN: 9789522347961

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Pirkko Saision rakastettu esikoisteos Elämänmeno on kertomus Helsingin Kalliossa elävästä viisihenkisestä työläisperheestä ja sen vaiheista viidentoista vuoden aikana. Romaani on väkevä kuvaus sotienjälkeisestä todellisuudesta: tehdassalien ronskeita naisista, raskaan työn uuvuttamista miehistä, lastentarhojen lapsista ja koululaisista, kerrostalojen ja asvalttipihojen elämänmenosta.

Perheen elämää seurataan toisaalta äidin, toisaalta hänen vanhimman, avioliiton ulkopuolella syntyneen tyttärensä näkökulmasta. Voimakasluontoinen Eila ei tahdo saada tyydytystä elämästään, ja Marja muistuttaa häntä lyhyestä onnesta. Kun omaa paikkaansa etsivä ja ympäristön vaikutteille altis Marja tutustuu koulussa niin Jumalaan kuin tieteeseen ja taiteeseen, yhteentörmäys puuduttavaa arkea elävän äidin ja omaa paikkaansa etsivän tyttären välillä on väistämätön.

Elämänmeno palkittiin parhaana esikoisteoksena J. H. Erkon palkinnolla 1975.*



Elämänmeno pitää sisällään värikästä kieltä ja tapahtumia. Kirjassa on käytetty kirosanoja ja ihmiset puhuvat murretta ja lähes sitä “mitä sylki suuhun tuo”. Heidän puheensa ja juttunsa ovat melkoista luettavaa/kuunneltavaa. Sitä lähes yllättyy miten rajua tekstiä välillä tulee vastaan. Varmasti toki monessa muussakin perheessä kielenkäyttö on yhtä ilmaisuvoimaista… Etenkin jos perheessä sattuu ja tapahtuu samanlaisia asioita kuin tässä perheessä… Voi luoja miten Eila kohtelee lapsiaan. Ja voi luoja miten lapset kohtelevat vanhempiaan. Ja voi luoja, miten maailma kohtelee koko perhettä… Ei ole kenelläkään helppoa.

Kirja kuvaa elävästi ja värikkäästi omaa aikaansa. Perinteistä (tai vähemmän perinteistä) perhe-elämää, tavallista arkea. Se on paikoitellen melkoisen karu, jopa julma. Ja itse ainakin päädyin vihaamaan Eilaa tämän tekojen ja sanojen takia. 

Raju ja joskus pysäyttävä. En suosittele kaunista kirjamaisemaa etsiville. Lukijana Elsa Saisio on mainio. Hän eläytyy tekstiin ja onnistuu herättämään sen eloon jopa liiankin tehokkaasti.

lauantai 30. tammikuuta 2021

Natasha Alterici: Heathen. Volume 2

 

Alkuteos: Heathen. Volume 2 (2019)

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Sivumäärä: 112

Kustantaja: Vault Comics

ISBN: 9781939424297

Muoto: Nid.

Sarjamerkintä: Heathen #2

Peukku: ^^b

Huom: julkaistu alun perin Heathen-sarjakuvalehden numeroissa #5-8

*Aydis the Banished viking sets sail on the open sea to reach Heimdall, the magical entrance to the land of the Gods. She’ll need the help of a crew of worldly pirate women and man-eating mermaids to survive the dangerous journey. Back on land, the cursed valkyrie Brynhild and the goddess of love Freyja are chipping away at Odin’s power, testing the god-king’s patience and tempting his wrath.*







Heathenin kuvitus ja väritys ovat mieleeni. Värit ovat rauhallisia ja maltillisia. Niissä on harmoniaa. Piirtojälki on persoonallinen sekoitus tarkkuutta, länsimaisuutta ja on siinä jotain mikä tuo mieleen japanilaisen mangan. Hahmot ovat ihanan ilmeikkäitä.

Tarina saa nyt lisää syvyyttä. Aydis tapaa hyviä ihmisiä, kummallisia merenneitoja ja koettaa löytää tiensä vaarallisen meren ylitse. Samaan aikaan jumalat ja kuolemattomat koettavat selvitellä omia välejään enemmän tai vähemmän hyvällä/huonolla menestyksellä.

Kakkososan juoni ei ole aivan yhtä yhtenäinen kuin ensimmäisen osan, mutta pysyy se silti kasassa. Vaatii vain hieman enemmän keskittymistä.

Henry McCausland: Eight-lane runaways

 

Alkuteos: Eight-lane runaways (2020)

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Sivumäärä: 96

Kustantaja: Fantagraphics Books

ISBN: 9781683963110

Muoto: Sid.

Peukku: q^^

*Right from the starting block, Henry McCausland’s beautiful artwork, & wry, character-driven sense of humor fuel this brilliant, fantastical tale of a group of runners engaged in a race unlike any seen in the Summer Olympics.

Featuring sentient ponchos, algebra dogs, a juice institute, kite flying to the moon, and one of the most memorable casts in recent fiction, Eight-Lane Runaways proves that the journey is usually far more interesting than the destination.*






Tämä sarjakuva meni minulta yli hilseen… Siinä joukko ihmisiä juoksee pitkin kilparataa, mutta kullakin tuntuu olevan siihen hieman eri syy kuin voittaminen. Juostessaan he pohtivat syvällisiä ja eksyvät varsin usein pois raiteilta. He tutkivat maailmaa ja kohtaavat toisia ihmisiä, jotka eivät ole mukana kisassa. Lopulta jokainen heistä kuitenkin tuntuu löytävän ainakin jonkinlaisen “maalin”.

Kuvitus on yksinkertainen ja tehty jokseenkin likaisen vihreällä värillä. Ei oikein iskenyt minuun ja värin hailakkuus teki paikoitellen sarjakuvan hankalaksi lukea.

Achdé: Merta päin!

 

Alkuteos: Kid ou double (2019)

Kääntäjä: Mirka Ulanto

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Sivumäärä: 46

Kustantaja: Egmont Kustannus

ISBN: 978523342729

Muoto: Nid.

Sarjamerkintä: Lucky Luke : uudet seikkailut #14

Peukku: q^^










Jälleen kokoelma noin yhden sivun mittaisia lyhyitä tarinoita Kid Luken elämästä. Hupaisaa huumoria ja “Tiesitkö että?” -tietoiskut perinteiseen malliin. Sarjakuvan alussa on yksi hieman pidempi tarina lännen oikeudenmukaisuudesta ja toisesta mahdollisuudesta.

Mukava ja viihdyttävä.

perjantai 29. tammikuuta 2021

Timo Parvela & Bjørn Sortland: Kepler62. Kirja kuusi: Salaisuus

 

Alkuteos: KEPLER62 - Hemmeligheten (2017)

Kääntäjä: Outi Menna

Kuvittaja: Pasi Pitkänen

Teksti: Timo Parvela & Bjørn Sortland

Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)

Sivumäärä: 56

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510429129

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Kepler62 #6

Peukku: q^^

Huom: tekijät kirjoittaneet vuorotellen sarjan eri osat. Tämän osan tekijä on Bjørn Sortland

*Suosikkisarjan huikea päätösosa!

Suosittujen tekijöiden Kepler62-avaruusseikkailu saa yllätyksellisen lopun.

Maapallon luonnonvarat ovat hupenemassa. Siksi Hallitus on lähettänyt joukon lapsia kauas avaruuteen tutkimaan maapallon kaltaista planeettaa, jolla elämä olisi mahdollista.


Paniikki on vallannut retkikunnan. Asevarasto on tyhjennetty ja vastalääkkeet on kätketty lapsilta. Ylimääräisen kapselin salamatkustaja on ilmiselvästi kaiken takana, ja hänen henkilöllisyytensä on yllätys kaikille. Pitääkö mikään Kepler62-projektissa enää paikkaansa? 

Salaisuudet paljastuvat yksi toisensa jälkeen.

Suosikkikirjailijat Timo Parvela ja norjalainen Bjørn Sortland kirjoittavat yhdessä Kepler62-sarjaa, jossa ystävyys punnitaan keskellä tuntematonta avaruutta. Samanaikaisesti Suomessa ja Norjassa ilmestyvä sarja löysi heti alakouluikäisten lukijoiden suosion. Sarjan avausosa Kutsu (2015) oli ilmestyessään Arvid Lydecken -palkintoehdokkaana ja bloggarit valitsivat sen vuoden kolmen parhaan lasten- ja nuortenkirjan joukkoon.*



Viimeinkin lukija saa tietää, kuka on Kuningas, kuka matkusti heidän mukanaan Maasta uudelle planeetalle. Nyt päästään keskelle varsin toiminta- ja yllätysrikasta välienselvittelyä jossa tosi ystävyys ja tosi usko punnitaan. Onnistuvatko nuoret pysymään omina itsenään, vai joutuvatko he alistumaan Kuninkaan tahtoon? Miten käy Kepler 62e -planeetan alkuperäisten asukkaiden, kähisijöiden ja Kuiskaajien?

Vauhtia ja jännitystä piisaa. Paikoitellen kirja voi olla melko julma, joten ehkä en suosittelisi kaikkein herkimmille. Parissa kohtaa minulle myös tuli tunne siitä, että oltiin ehkä menty helpoimman kautta… Ainakin erään henkilön äkillinen mielenmuutos tuntuu vähän turhan kaukaa haetulta…

Kokonaisuutena hieno ja toimiva tarina josta ei puutu jännitystä eikä yllätyksiä. Juoni toimii, henkilöhahmot ovat kiinnostavia. Kuvitus on upea. Voiko sitä enää paljoa enempää pyytää? Sen onnellisen lopun?

Mika Waltari: Suuri illusioni

 

Alkuteos: Suuri illusioni (1928)

Lukija: Jarmo Heikkinen

Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)

Kesto: 7h 43min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510423769

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Mika Waltarin kiihkeä esikoisromaani vuodelta 1928 on löytänyt aina uuden nuorison eikä ihme: harvassa kirjassa on sellaista yltiöpäistä nuoruuden kiihkoa ja etsintää. Sen ilmestyttyä arvovaltainen kriitikko Rafael Koskimies kirjoitti: “Rakkauden illusionin särkyminen, joka on Mika Waltarin romaanin johtoaiheena, on esitetty sellaisella älyllisellä loistolla ja kypsyneisyydellä, joka ehdottomasti pakottaa kuulemaan kirjailijan sanoja ja ajatuksia.”

Waltari kirjoitti teoksensa 20-vuotiaana ja pääosin Pariisissa. “Suuren illusionin kirjoitin pihan puolella, mutta jo seuraavana vuonna Yksinäisen miehen junan aikaan minulla oli varaa asua tilavassa huoneessa hotellin valokyltin oikealla puolella”, hän kuvailee hauskasti uransa aukeamista Kirjailijan muistelmissaan.*



Suuri illusioni kuvaa Hartin, Caritaksen ja Hellaan välistä “kolmiodraamaa” ja nuorten elämän moninaisia “ongelmia”. Hart on nuori lehtimies, joka tutustuu ystävänsä kautta Caritakseen ja Hellaaseen, jotka vain piikittelevät toisiaan. Hart rakastuu Caritakseen, mutta hänelle selviää vähitellen, että Caritas ja Hellas rakastavat toisiaan. Tai ovat ainakin rakastaneet ja erittäin mahdollisesti rakastavat edelleen… Kolmikko pyörii toistensa ympärillä ja lopulta he päätyvät ulkomaille, jossa tilanteet alkavat ratkeamaan. Eivät kuitenkaan ehkä sillä kaikkein ilmeisimmällä tavalla.

Minulle Suuri illusioni ei oikein auennut. Se on paikoitellen melko suoraviivainen, toisinaan taas eksyy melko suureellisia linjoille. Se pohtii rakkauden illuusiota ja sen särkymistä. Se kuvaa nuorten elämää aikana, jolloin “skandaaleja” syntyi ja jolloin “skandaaliksi” saattoi päätyä melko pienikin asia. Oman aikansa kuvauksena se on rikas ja elävä. Varmasti maineensa arvoinen. Mutta ehkä aika vähitellen on ajamassa sen ohitse...

torstai 28. tammikuuta 2021

Jeff Lemire: Family tree. Vol. 2, Seeds


Alkuteos: Family tree. Vol. 2, Seeds (2020)

Kuvittaja: Phil Hester

Teksti: Jeff Lemire

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Sivumäärä: 96

Kustantaja: Image Comics

ISBN: 9781534316966

Muoto: Nid.

Sarjamerkintä: Family tree #2

Peukku: ^^b

Huom: julkaistu alun perin Family tree -sarjakuvalehden numeroissa #5-8


*The supernatural family drama continues! Grandpa Judd refuses to give up the fight with the Arborists, even as his young granddaughter Meg begins what could be her final transformation into a tree...or is it the world that will be transformed forever?


Bestselling, award-winning writer Jeff Lemire (ROYAL CITY, DESCENDER, Sweet Tooth) and superstar artist Phil Hester (Shipwreck, Green Arrow) come together for FAMILY TREE, a genre-defying epic about the lengths a mother will go to keep her children safe in a world of unspeakable horrors.*




Koin yllätyksen heti alussa. Kyllä, kaikki jatkuu siitä mihin aikaisemmin jäätiin: ollaan pakomatkalla ja nuori Meg on muuttumassa puuksi. Mutta. Se ei ole koko totuus. Se on vain yksi aika ja yksi menneisyys, se mitä tapahtui. On nimittäin olemassa toinenkin aika, se mitä tapahtuu nyt.


Kerronta elää hienosti menneen ja “nykyisyyden” välillä. Vielä ei liikoja paljastu, mutta ainakin osa pahiksista saa selkäänsä. Mutta mitä tarkoittaakaan se, että Meg saa viimein juurrutettua itsensä maahan? Mitä voimia on vastasyntyneellä puulla?


Jännittävä juoni, henkilöhahmoja jotka kiinnostavat ja jotka pitävät omia salaisuuksiaan. Sekä kuvitus, joka kulmikkuudessaan on oudon kutsuva.

 

James Tynion IV: Something is killing the children. Volume 1

 

Alkuteos: Something is killing the children. Volume 1 (2020)

Kuvittaja: Werther Dell’Edera

Teksti: James Tynion IV

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Sivumäärä: 142

Kustantaja: BOOM! Studios

ISBN: 978168415583

Muoto: Nid.

Sarjamerkintä: Something is killing the children #1

Peukku: ^^b

Huom: julkaistu alun perin Something is killing the children -sarjakuvalehden numeroissa #1-5

*It’s the monsters who should be afraid

When the children of Archer’s Peak - a sleepy town in the heart of America - begin to go missing, everything seems hopeless. Most children never return, but the ones that do have terrible stories - impossible details of terrifying creatures that live in the shadows. Their only hope of finding and eliminating the threat is the arrival of a mysterious stranger, one who believes the children and claims to be the only one who sees what they can see.

Her name is Erica Slaughter. She kills monsters. That is all she does, and she bears the cost because it must be done.

GLAAD Award-winning writer James Tynion IV (The Woods, Batman) and artist Werther Dell’Edera (Briggs Land) present a haunting series about staring into the abyss...and what happens when the abyss stares back. Collects Something is Killing the Children #1-5.*



Oi joi miten kutkuttavan hyvä aloitus! Lukija heitetään suoraan keskelle tapahtumia. Ensin leikitään hieman totuutta ja tehtävää ja sitten ollaankin jo poliisin kuulusteluhuoneessa, jossa asiat alkavat selvitä. Pienessä kaupungissa on alkanut kadota lapsia. Useat näistä ovat löytyneet kuolleina. Vain James on selvinnyt hengissä, vaikka hänen ystävänsä ovat kuolleet. Sitten paikalle saapuu mystinen nuori nainen, jolla on varsin erikoiset käytöstavat ja ostoslistat… Poliisin ja läheisensä menettäneiden epäilykset heräävät. Mutta mitä onkaan kaiken takana? Kelle Erica puhuu puhelimessa?

Oivallinen ja kouluttava alku. Jännittävän oloisia tapahtumia ja hahmoja, joista haluaa tietää lisää. Kyllä Tynion IV osaa! Eikä kuvituskaan ole hullumpaa jälkeä. Sen runsaat viivat jotenkin sopivat välillä karmivaankin tunnelmaan hyvin. Ihan alkaa itsekin jo epäilemään omaa mieltään ja mielikuvitustaan… Jatkoa kiitos!

Achdé: Cowboy Pariisissa


Alkuteos: Un cowboy à Paris (2018)

Kääntäjä: Annukka Kolehmainen

Kuvittaja: Achdé

Teksti: Jul

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Sivumäärä: 46

Kustantaja: Egmont

ISBN: 9789523341760

Muoto: Nid.

Sarjamerkintä: Lucky Luke : uudet seikkailut #13

Peukku: q^^

Huom: pohjautuu Morrisin luomiin hahmoihin







Pidempi seikkailu, joka vie sankarimme ensin pitkin länttä saattelemassa Vapauden patsaan kättä ja sitten meren yli Pariisiin hakemaan koko patsasta Amerikkaan. Mukana ilkeä vankilanjohtaja, sekä epäonnisia konnia. Huumori jälleen vanhempaan makuun.

keskiviikko 27. tammikuuta 2021

Timo Parvela & Bjørn Sortland: Kepler62. Kirja viisi: Virus

 

Alkuteos: Kepler62. Kirja viisi: Virus (2017)

Kuvittaja: Pasi Pitkänen

Teksti: Timo Parvela & Bjørn Sortland

Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)

Sivumäärä: 68

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510429099

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Kepler62 #5

Peukku: ^^b

Huom: tekijät kirjoittaneet vuorotellen sarjan eri osat. Tämän osan tekijä on Timo Parvela

*Salaisuudet alkavat paljastua.

Suositun Kepler62-avaruusseikkailun viidennessä osassa uusi kotiplaneetta tarjoaa lapsille joukon yllätyksiä.

Maapallon luonnonvarat ovat hupenemassa. Siksi Hallitus on lähettänyt joukon lapsia kauas avaruuteen tutkimaan maapallon kaltaista planeettaa, jolla elämä olisi mahdollista.

Lapset kartoittavat uuden kotiplaneettansa, Kepler62e:n elinoloja. Elämä tuntuu välillä jopa samanlaiselta kuin Maassa, mutta samalla mikään ei ole niin kuin ennen. Tiuhaan vaihtuvat vuodenajat yllättävät: värikäs syksy on ohi yhdessä päivässä ja tilalla on hyytävä kylmyys ja lumimassat. Luonnonoloja vastaan kamppailevat lapset joutuvat silmäkkäin myös yhä isompien epäilysten kanssa. Joku heistä tietää asioista enemmän kuin muut. Kun Ari ja Marie löytävät oudon luotaimen ja sen lähettämän salaperäisen viestin, heidän on vihdoin aika päättää seisovatko he samassa vai eri leirissä.

Suosikkikirjailijat Timo Parvela ja norjalainen Bjørn Sortland kirjoittavat yhdessä Kepler62-sarjaa, jossa ystävyys punnitaan keskellä tuntematonta avaruutta. Samanaikaisesti Suomessa ja Norjassa ilmestyvä sarja löysi heti alakouluikäisten lukijoiden suosion. Sarjan avausosa Kutsu (2015) oli ilmestyessään Arvid Lydecken -palkintoehdokkaana ja bloggarit valitsivat sen vuoden kolmen parhaan lasten- ja nuortenkirjan joukkoon.*



Parvela laajentaa Keplerin kerronnan maailmaa. Nyt nimittäin lukija saa vihiä ja maistiaisia myös retkikunnan “myyrän” maailmasta. Nämä päiväkirjamaiset merkinnät ovat jännittäviä ja kutkuttavia ja paikoitellen jopa hieman pelottavia. Sen verran arvoituksellisin sanankääntein ja ilmauksin ne on kirjoitettu.

Nuorten pioneerien elämä Kepler62e-planeetalla on lähtenyt kohtalaisen mukavasti käyntiin. Mutta ovatko he silti osanneet varautua kaikkeen ja vieläpä riittävän hyvin? Kuten esimerkiksi vuoden lyhyyteen? Tai yllättäviin sääolosuhteisiin? Taustalla nuorten välejä hiertää epäilys mystisestä kolmannestatoista kapselista ja sen sisällöstä. Kuin myös kähisijöiden käsissä olleesta tabletista…

Tarina menee melkoisen jännäksi tässä viidennessä kirjassa. Meno on vauhdikasta ja jopa tappelua on luvassa. Kuvitus on jälleen kerran upeaa katsottavaa. Pitkänen makustelee hienoilla maisemilla oikein urakalla.

Reijo Mäki: Marraskuu on musta hauta

 

Alkuteos: Marraskuu on musta hauta (1988)

Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)

Sivumäärä: 153

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511250760

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Vares #3

Peukku: q^^

*Rento turkulaisetsivä Jussi Vares varjostaa idänkaupan konsulttia ja tämän syrjähyppyjä Tallinnassa. Rajussa seikkailussa pyörivät mukana niin lännestä tilattu palkkamurhaaja, suomalainen jobbari, gruusialainen KGB-pomo kuin suloinen virolaishuorakin.*









Kolmas Vares esittelee melkoisen hienosti naapurimaamme Viron mennyttä menoa. Kirjaa lukiessa kannattaa muistaa se, että tapahtumat sijoittuvat aikaan, jolloin Neuvostoliitolla oli vielä melkoisesti sananvaltaa Viron asioihin ja esimerkiksi hotelli Virussa oli piilossa jos jonkinlaista kameraa ja mikrofonia. Lisäksi rahan arvo oli aikalailla toinen…

Reiluna miehenä Vares varjostaa petetyn naisen laskuun tämän aviomiestä. Miehellä vain on aivan omanlaisensa kuviot menossa Vironmaalla. Näihin kuvioihin Vareskin joutuu enemmän tai vähemmän sattumalta mukaan toimeksiantoaan toteuttaessaan. Ehtiipä vikkelä mies vielä rellestämään sekä juoma- että naispuolellakin… Ja saapa hän mukavia ystäviäkin. Tosin näiden ystävyyssuhteiden pitkäikäisyydestä ei varmastikaan ole takeita.

Mukavaa kerrontaa, vetäviä hahmoja ja paljon tapahtumia. Sanoisin, ettei Marraskuu tässä tapauksessa ollut aivan kokonaan musta hauta.

tiistai 26. tammikuuta 2021

Timo Parvela & Bjørn Sortland: Kepler62. Kirja neljä: Pioneerit

 

Alkuteos: KEPLER62 - Pionerer (2016)

Kääntäjä: Outi Menna

Kuvittaja: Pasi Pitkänen

Teksti: Timo Parvela & Bjørn Sortland

Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)

Sivumäärä: 40

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510420430

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Kepler62 #4

Peukku: q^^

Huom: tekijät kirjoittaneet vuorotellen sarjan eri osat. Tämän osan tekijä on Bjørn Sortland

*Maapallon luonnonvarat ovat hupenemassa. Siksi Hallitus on päättänyt lähettää joukon lapsia kauas avaruuteen tutkimaan maapallon kaltaista planeettaa, jolla elämä olisi mahdollista. Jo matka sinne on arvaamaton seikkailu - ja kun nämä ”uudisraivaajat" saapuvat Kepler-62e:lle, he joutuvat vaikeiden valintojen eteen. Huikea kuusiosainen seikkailu vie lukijan jännittävälle matkalle tähtien taakse!

Suosikkitekijöiden sarjassa nyt uusia huimia haasteita tähtien takana!

Be part of the story - lähde mukaan hurjaan avaruusseikkailuun!

Avaruusalus saapuu vihdoin määränpäähänsä. Kepler 62e osoittautuu elinkelpoisemmaksi planeetaksi kuin lapset Maasta lähtiessään kuvittelivat. Paratiisissa on kuitenkin varjonsa - yksi miehistöön kuuluvista lapsista sairastuu vakavasti. Lisäksi ryhmä löytää jälkiä muista elollisista olennoista. Keitä tai mitä ne ovat? Ovatko ne ystävällisiä vai vihamielisiä?

Bjørn Sortland ja Timo Parvela ovat yhdessä luoneet valloittavan tarinan, jossa ystävyys punnitaan keskellä ääretöntä avaruutta. Kirjat ilmestyvät samanaikaisesti Suomessa ja Norjassa.*



Sarjan neljännessä osassa ollaan perillä Kepler62e-planeetalla. Nuoret pioneerit alkavat asettua taloksi, tai moduuliksi olisi ehkä parempi sana. Kaikki ei kuitenkaan suju aivan putkeen. Jonin sairaus tuntuu pahenevan, eikä hän ole ainut joka sairastuu… Onneksi (?) nuoret eivät ole planeetalla yksin, vaan siellä on muitakin. Mutta onko tämä hyvä vai huono asia? Etenkin kun “alkuperäisasukkaat” eivät ilmeisesti tule toimeen keskenään… Lisäksi Marie epäilee vahvasti ja oikeutetusti että jotain hämärää on tekeillä. Vai miksi planeetalta löytyy kummallisia yhteyksiä Maahan?

Jännitys tiivistyy ja lisää salaisuuksia tuntuu paljastuvan vanhojen ratketessa. Tarina ja kerronta pysyvät hyvin kasassa, eikä minä-kertoja häirinnyt tässä osassa yhtä paljon kuin aikaisemmassa.

Kuvitus jatkaa vakuuttavalla linjalla. Se on kaunista katsottavaa.

Jeffrey Archer: Kane ja Abel

 

Alkuteos: Kane and Abel (1979)

Kääntäjä: Seppo Raudaskoski

Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)

Sivumäärä: 415

Kustantaja: Sitruuna

ISBN: 9789525701623

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Peukku: ^^b

Huom: kirjailijan itsensä uudelleen kirjoittama versio

Lukuhaaste 2021: 41. Kirjassa matkustetaan junalla (7/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2021 ainakin: 3, 6, 8, 17, 29 ja 37

*18. Huhtikuuta, 1906. William Lowell Kane, rikkaan ja etuoikeutetun bostonilaisen pankkiirin jälkeläinen näkee päivänvalon ensimmäistä kertaa. Samana päivänä puolalaisen mustalaisen avioton lapsi, myöhemmin Władek Kośkiewicz, syntyy keskelle metsää.

Kane ja Abel on mukaansatempaava tarina kahdesta kunnianhimoisesta miehestä, jotka syntyvät eri puolille maailmaa samana päivänä ja joita yhdistää myöhemmin elämässä vain yksi asia - viha. Kun heidän tiensä lopulta kohtaavat, lukijat heitetään keskelle maailmaa, jossa selkään puukottaminen ja juonittelu ovat arkipäivää. Romaani on myös kiehtova ja moniulotteinen sukutarina, jonka tapahtumia seurataan yli kuudenkymmenen vuoden ja kolmen sukupolven ajan sotien, avioliittojen, onnen, murheen, voittojen ja katastrofien läpi.

30 vuotta kirjan ensijulkaisun jälkeen Jeffrey Archer kirjoitti tämän menestyskirjansa uudelleen uudelle lukijasukupolvelle. Kirjaa on myyty tähän päivään mennessä jo yli 33 miljoonaa kappaletta.*



En ole lukenut kirjan ensimmäistä versiota, enkä ole varma uskallankokaan. Sen verran voimakkaan vaikutuksen tämä kirja teki minuun. Se on vaikuttava teos elämästä kaikkine mahdollisine tunteineen. Se on kiehtova ja mukaansatempaava ja lukiessa sitä vain toivoo, että jotain hyvää ja parempaa tapahtuisi. Se alkaa hitaasti ja kutkutellen, mutta vähitellen vauhti vain kiihtyy ja kiihtyy. Lopussa ehkä jopa hieman liikaakin, sillä varsinkin viimeiset vuodet kuluvat kuin hujauksessa.

Kirja on jaettu osiin, jotka käsittelevät tiettyjä vuosia. Näiden vuosien aikana seurataan sekä Williamin että Władekin (josta aikanaan tulee Abel) vaiheita. Ensin tutkitaan toisen elämää ja sitten toisen. Kummankin elämän teot ja mahdolliset vaikutukset toisen elämään paljastuvat ainakin jossain vaiheessa. Upeaa tasapainottelua kahden elämän, kahden tarinan välillä.

Kirjan kieli on kaunista. Se ottaa omakseen. Ainakin minä pidän tästä käännöksestä ja annankin kääntäjälle isot kiitokset.

Suosittelen lämpimästi tätä kirjaa tunteikkaiden historiallisten romaanien ystäville. Tässä kirjassa on mainiota sukudraamaa vaikka muille jakaa!