perjantai 25. kesäkuuta 2021

Sarah Crossan: Kuunnousu

 

Alkuteos: Moonrise (2017)

Kääntäjä: Kaisa Kattelus

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Sivumäärä: 218

Kustantaja: Kustantamo S&S

ISBN: 9789515249890

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Seitsemäntoistavuotias Joe ei ole nähnyt veljeään kymmeneen vuoteen. Ei Ed varsinaisesti häipynyt. Se oli rajumpi juttu. Ed on telkien takana - ja odottaa kuolemantuomiota. Nyt Edin teloituspäivämäärä on määrätty, ja aika käy vähiin. Joe tahtoo viettää viimeiset viikot veljensä kanssa. Viis siitä, mitä muut ajattelevat, ja riippumatta siitä oliko Ed syyllinen siihen rikokseen, josta hänet tuomittiin. Onko sillä loppujen lopuksi edes väliä?*







Crossan tuntuu pitävän säeromaaneista, sillä sellainen on Kuunnousukin. Lisäksi hän tuntuu myös pitävän aiheista, joita voi olla hankala lähestyä tai käsitellä. Kuunnousu käsittelee nuoren Joen, kuolemaan tuomitun Edin veljen vaiheita ja ajatuksia juuri teloituspäivän alla. Joe kuvaa omia tunteitaan, tekemisiään. Sitä, millaista on odottaa lähestyvää päivää. Samalla hän myös kertoo perheen elämästä, siitä, millaisia vaikutuksia Edin tuomiolla oli ja mitä on tapahtunut.

Kirjan teksti on väliin surullista, väliin lähes vihaista. Se on nuoren kieltä. Nuoren, joka ei ole aina ymmärtänyt kaikkea tapahtunutta ja joka on vasta alkanut käsittää asioiden todellisen raadollisuuden. Vaikeassa paikassa nuorukainen joutuu etsimään itseään, mutta myös opettelemaan luottamaan toisiin.

Puhutteleva. Koskettava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti