keskiviikko 15. marraskuuta 2023

Hilary Mantel: Kuningashuone

Alkuteos: The Mirror & the Light (2020)

Kääntäjä: Kaisa Sivenius

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kustantaja: Teos

Sivumäärä: 847

ISBN: 9789523631274

Muoto: e-kirja (Nextory)

Sarjamerkintä: Cromwell #3

Peukku: q^^



*Englanti, toukokuu 1536. Thomas Cromwell, köyhän sepän poika, on päässyt pitkälle. Henrik VIII:n tärkeimpänä avustajana hän on kartuttanut omaisuuttaan ja valtaansa.


Kuningas on jäänyt kaksi kertaa leskeksi. Kolmas vaimo Jane Seymour antaa kuninkaalle jakamattoman huomionsa, ja kruununperijäprinssiä odotetaan kuumeisesti. Silloinkin, kun vainoharhainen kuningas ilmoittaa haluavansa olla yksin, hän kutsuu Cromwellin luokseen väittelemään kanssaan tai vain heittämään noppaa. Lordi Cromwellin maailmassa on nyt kolmenlaisia ihmisiä: niitä, jotka käyttävät hänen oikeaa arvonimeään, hännystelijöitä ja kaunankantajia.


Maailmassa on levottomuuksia, mutta maan hallinnon on jatkuttava. Mutta pystyykö kokonainen kansakunta tai yksi ihminen luomaan nahkansa uudestaan?*




Ikuisuusprojektini on viimein päättynyt. Cromwellin tarinan kautta välittyy koko Englannin historia tämän ailahtelevaisen kuninkaan aikana. Elämää ja sen sattumuksia kuvataan hyvin ja tuntuu kuin henkilöt heräisivät uudestaan henkiin. Tapahtumien seuraamista hankaloittaa kuitenkin edelleen Mantelin kirjoitustyyli. Se on varsin lentävää ja ajatuksia ja puhetta on paikoitellen hankala seurata. Monesti asiat tuntuvat hyppelehtivän sinne ja tänne ja tuonne. Lisäksi mukana on monia samannimisiä henkilöitä ja monia arvonimiä, joiden kanssa voi helposti mennä sekaisin.


Omalla tavallaan viihdyttävä trilogia, joka iskee varmasti historian nälkäisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti