lauantai 4. marraskuuta 2023

Pajtim Statovci: Bolla

Alkuteos: Bolla (2019)

Lukija: Kuisma Eskola

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Kustantaja: Otava

Kesto: 6h 44min

ISBN: 9789511347309

Muoto: e-äänikirja (Nextrory)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2023: 41. Kirjan kirjailija on syntynyt 1990-luvulla (41/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2023 ainakin: 1, 9, 10, 16, 29, 39 ja 40



*Kansainvälisen tähtikirjailijan lumoava romaani sokeasta rakkaudesta, sodasta, kodittomuudesta ja kaipauksesta.


Arsimilla on vaimo, mutta kun hän tapaa Pristinan yliopistolla lääketiedettä opiskelevan Milosin, hän ei voi kuin ottaa tavaransa ja seurata. Heidän välilleen syttyy kiihkeä suhde, joka jatkuu, kunnes sota ajaa Arsimin perheineen maanpakoon. Kun Arsim vuosia myöhemmin palaa yksin sodan runnomaan Pristinaan, alkaa epätoivoinen etsintä. Mitä Milosille, ja mitä heille, oikein tapahtui?


Yhtä aikaa ajaton ja ajankohtainen teos häikäisee kiihkeydellään, fyysisyydellään sekä huimaavalla kielellisellä kauneudellaan. Samalla se on armoton avioliittokuvaus sekä hurja kertomus ihmisestä oikeuskoneiston hampaissa.*



Ymmärrän täysin miksi Bolla on puhututtanut ja puhututtaa. Sen kieli on hienoa ja se kuvaa elämää varsin värikkäästi. Minun makuuni joskus jopa liian värikkäästi. Osa kirjan tapahtumista on varsin intiimejä ja seksuaalissävytteisiä. Lisäksi mukana on melkoisesti väkivaltaa. Kirja on paikoitellen todella ahdistava ja ehkä joidenkin mielestä myös epämiellyttävästi kirjoitettu. Henkilökohtaisesti jotkut kohdat jopa "kuvottivat".


Kirjan tapahtumat ovat raadollisia. Asioita ei pyritä kaunistelemaan turhaan. Se on osa kirjan rikkautta, mutta minun kohdallani se ei toimi. Minua vain inhotti ja ällötti. Teki jopa mieli jättää kirja kesken. Varsinkin kun kirjan kertojaäänet ovat monessa kohtaa varsin itsekeskeisiä, tylyjä ja jopa julmia. Ja toisessa hetkessä taas saattavat ylistää ja ihannoida jotain asiaa oikein kovasti. Minulle he ovat ja olivat luotaantyöntäviä ihmisiä.


Eskola lukee vakuuttavasti ja tasaisesti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti