maanantai 10. kesäkuuta 2024

Christina Wahldén: Syklonivaroitus

Alkuteos: Cyclonvarning (2021)

Kääntäjä: Jänis Louhivuori

Lukija: Hannamaija Nikander

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kustantaja: Minerva

Kesto: 9h 49min

ISBN: 9789523755987

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Darwin-dekkari #2

Peukku: ^^b



*Kun luonto ja ihminen näyttävät kauhistuttavimmat kasvonsa.


Kiitetyn Darwin-sarjan toisessa osassa Pohjois-Australiaan asettunut ruotsalaisopiskelija Greta saa todeta, miten avuton ihminen on niin luonnonvoimien kuin omien heikkouksiensa edessä.


On joulu ja Darwinia lähestyy hirmumyrsky. Poliisi Bluey elää uudelleen lapsuuden kipeää muistoa, kun hänen veljensä kuoli Tracy-syklonin aiheuttamassa katastrofissa joulupäivänä 1974. Alkuperäisväestöön kuuluva kollega Jess puolestaan pelkää sopeutuneensa liikaa poliisivoimien valkoisiin normeihin. Ruotsalainen taideopiskelija Greta on keskellä uutta rakkaussuhdetta.


Darwinin alueen rikollisuus kasvaa kasvamistaan. Kristallihuumeen käyttö on lisääntynyt ja metamfetamiinin uhreja tulee koko ajan enemmän. Kun Bluey ja Jess tutkivat kuolleena löydetyn nuoren miehen tapausta, he toteavat pian, että suuri osa huumeriippuvaisista kuuluu alkuperäiskansoihin. Syklonin kiertyessä yhä lähemmäksi paljastuu paljon epämiellyttävämpi tarina, kuin he olisivat osanneet kuvitella.


”Järisyttävä ja intensiivinen dekkari, joka on paljon enemmän kuin tavallinen rikosromaani.” – Västernorrland


Christina Wahldén (s. 1965) on ruotsalainen kirjailija ja journalisti, joka on saanut mm. Ruotsin dekkariakatemian vuoden lasten- ja nuortendekkarin palkinnon 2018. Wahldén on opiskellut Sydneyn yliopistossa dramaturgiaa. Toimiessaan vuosia Svenska Dagbladetin rikostoimittajana hän raportoi ennen kaikkea naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta rikollisuudesta, parisuhde- ja nk. kunniaväkivallasta sekä ihmiskaupasta.*




On kulunut pieni tovi sarjan ensimmäisen osan tapahtumista. Pieni wallabi Mango on kasvanut ja joulu kolkuttaa ovella. Kuten myös lähestyvä sykloni, joka herättää pahoja muistoja mieleen...


Kirjan tapahtumat seurailevat kauniisti asioita kolmen henkilön kautta. Bluey yrittää saada elämäänsä kuntoon repsahduksensa jälkeen ja lähestyvä vaara nostattaa hänen pelkonsa pintaan. Hän taistelee oman menneisyytensä kanssa. Samaan aikaan Jess joutuu pohtimaan omaa minuuttaan ja sitä, miten häneen suhtaudutaan poliisina. Älykäs nuori alkuperäisväestöön kuuluva nainen ei ole helppo pala poliisin valkoisille miehille, joista osalla vilahtaa rasistisia tekoja ja ajatuksia. Greta taas tuo tarinaan hienosti tasapainoa ja keveyttä. Myös muut sivuhenkilöt ovat kiintoisia.


Poliisiväkivaltaa ja huumekauppaa. Ne ovat keskiössä tässä seikkailussa. Ketä uskoa kun toisella puolella ovat valkoiset poliisit ja toisella puolella alkuperäisväestöön kuuluvia vanhuksia ja lapsia?


Hyvä kerronta ja paljon asiaa. Paikoitellen menee tunteisiin.


Nikander lukee hyvin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti