keskiviikko 12. kesäkuuta 2024

Leena Sainio: Kiko!

Alkuteos: Kiko! (2024)

Kuvittaja: Riina Haapakallio

Teksti: Leena Sainio

Ilmestymisaika: 2024 (ko.painos)

Kustantaja: Enostone

Sivumäärä: 36

ISBN: 9789523990937

Muoto: Sid.

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2024: 49. Kirja on julkaistu vuonna 2024 (47/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2024 ainakin: 1, 7, 14, 16, 19, 20, 30, 32, 35, 38,



*KIKO! on lämminhenkinen lastenkirja erityisyydestä, kahdesta kulttuurista ja siitä, miten yhteys eläimeen tekee ihmisille hyvää.*








Olen vähän kahden vaiheilla tämän kuvakirjan kanssa.

Sen kuvitus on söpöä ja nättiä. Siinä on paljon kauniita yksityiskohtia ja myös taustalla tapahtuu aina jotain. Katseltavaa siis todella riittää. Värit ovat kivat ja lämpimät.

Päähenkilö Papu on mukavan sukupuoleton. Häneen ei viitata millään termillä vaan hän on aina Papu. Myöskin Papun pukeutuminen on sukupuolineutraalia. Perhe on kuitenkin tavallinen isä ja äiti. Joskin isä vaikuttaisi kantasuomalaiselta ja äiti taas on kotoisin Japanista.

Teksti on mietitty selkeäksi ja yksinkertaiseksi. Virkkeet ovat lyhyitä ja täsmällisiä. Aika lähellä selkosuomea, ellei jopa kokonaan sitä. Yhdessä kohdassa esiintyy kuitenkin sana "päikky", jolla viitataan päiväkotiin. En itse ole koskaan ennen kuullut koko sanaa, joten sen esiintyminen muuten selvässä tekstissä oli yllätys.

Tarina on söpö. Siinä ulkoillaan ja touhutaan arkisia asioita. Vaikka sitten matkataankin Japaniin hakemaan koiranpentua. Isä ja äiti ovat järkeviä ihmisiä ja puhuvat rauhallisesti. Sen sijaan Papu on minulle mysteeri. Hän on jo päiväkodissa, mutta silti hänen suullinen antinsa on lähinnä parin sanan toistamista ja virkkeet muutaman sanan mittaisia. Lisäksi hän huutaa lähes koko ajan. Onkohan Papu erityslapsi?

Sympaattinen ja kiva. Shibojen ystäville <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti