maanantai 17. kesäkuuta 2024

C.J. Sansom: Itsevaltias

Alkuteos: Sovereign (2006)

Kääntäjä: Ilkka Rekiaro

Lukija: Panu Vauhkonen

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kustantaja: Otava

Kesto: 20h 30min

ISBN: 9789511459873

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Shardlake #3

Peukku: ^^b



*Tudorien ajan Englannissa rikoksia ratkova Matthew Shardlake on historiallisen trillerin megailmiö – yli 2,5 miljoona myytyä kirjaa maailmalla.


Kuningas Henrik VIII on lähdössä Yorkin kaupunkiin. Arkkipiispa Cranmer on lähettänyt lakimies Matthew Shardlaken apureineen edeltä huolehtimaan tärkeän poliittisen vangin hyvinvoinnista.


Mutta Yorkissa tapahtuu murha, ja sitä tutkiessaan Shardlake saa käsiinsä äärimmäisen vaarallisia tietoja: itsevaltias Henrik VIII:n oikeus valtaistuimeen asettuu kyseenalaiseksi.


Henrik VIII tunnetaan miehenä, joka ei kavahda mestata edes omia vaimojaan. Onko myös Shardlake hengenvaarassa?*




On kulunut pieni tovi edellisen osan tapahtumista, mutta vanhat kaunat ovat yhä olemassa. Varsinkin jos pyöritään hovin ympärillä...


Shardlake on päätynyt matkalle Yorkiin, jonne kuninkaan kiertuekin on tulossa. Oikeustoimien piti olla yksinkertaisia, mutta yllättävät kuolemat ja salaperäiset paperit alkavat pyörimään Shardlaken ympärillä ja ihmisten kateus ja kunnianhimo jylläävät. Hovissa myös juonitellaan ja keinotellaan miten sattuu.


Shardlake on sympaattinen hahmo, jonka seurassa olevat ihmiset värittävät hänen käsitystään maailmasta. Nyt reppana ei itse riudu ihastuksen kourissa. Sen sijaan hänen apulaisenaan jatkava Barak näyttäisi joutuvan hameenhelman alle. Kevyttä viihdettä on tarjolla vastapainoksi toistuville murhayrityksille ja varsin epämiellyttäville vanginvartijoille ja kruunun virkamiehille.


Tapaus pyörii aktiivisesti kruunun ja sen "huhutun" perimysjärjestyksen ympärillä. Vanhat legendat ja mahdolliset lehtolapset aiheuttavat hämmennystä ja kummastusta. Historialliset tosiseikat kohtaavat keksityn varsin kutkuttavalla ja kiinnostavalla tavalla. Jännitystä on mukavasti verkkaisesta tahdista huolimatta.


Vauhkonen lukee oikein mukavasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti