perjantai 19. helmikuuta 2021

Anja Kauranen: Sonja O. kävi täällä

 

Alkuteos: Sonja O. kävi täällä (1981)

Lukija: Elsa Saisio

Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)

Kesto: 7h 57min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510437001

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Vahvasti eroottinen tutkielma lahjakkaan tytön naiseksi kehittymisen kriiseistä. Häkellyttävän rumankaunis ja sykkeinen esikoisromaani vuodelta 1981.

Katujen kasvatti Sonja O. lentää pienen korttelipihan asvalttisuppilosta avaraan valoon, kiitoratoinaan Sörkan kadut, treenisalit, kuppilat, harrastajakirjoittajapiirit, dorkalan pitkät puunatut käytävät, Leningradin öiset ulitsat ja sotaa edeltävän Viipurin iloinen huvielämä…

Sonja O. kävi täällä on muistutus siitä, että naisenkin on saatava etsiä, kokeilla, erehtyä, vaeltaa, luoda, rakastaa vapaasti. Vahvasti eroottinen ja älyllinen romaani on tutkielma lahjakkaan tytön kehittymisestä, miehen ja naisen välisistä suhteista, tabuista ja kaksinaismoraalista sekä sukupolvien välisestä kuilusta.

Anja Kauranen (nyk. Snellman) kirjoitti vuonna 1981 ilmestyneellä esikoisromaanillaan itsensä suuren yleisön tietoisuuteen.*



Juu, ymmärrän täysin miten ja miksi tällä kirjalla on kirjoitettu itsensä “suuren yleisön tietoisuuteen”. Sen verran rajua tekstiä kirja on. Sen kieli on paikoitellen todella räävitöntä. Sen sivuilla vilisee sellaisia sanoja kuin p*llu ja k*ulli ja sen sivuilla naidaan estoitta ja kuvaillaan muutenkin varsin värikkäästi yksityisiä asioita. Ehkä olen turhan siveä, mutta en todellakaan pitänyt kirjan kielestä. Tai ehkä teksti olisi toiminut paremmin luettuna kuin kuunneltuna. En valita lukijasta, sillä Saisio on hyvä lukija. Mutta ehkä moinen räävitön teksti ei vain kuulosta hyvältä luki sen kuka tahansa.

Kirja kuvaa melkoista taivalta, melkoista elämää. Sonja O. todella osaa elää ja elää täysillä. Hän ottaa kaiken irti ja pelaa isoilla panoksilla. Hänen elämänsä ei ole helppo, eikä aina aivan kaunis. Eikä tekstissä ole helppo pysyä mukana. Minun makuuni tapahtumat hyppelehtivät liikaa ja joskus pohdinnat ovat liian utopistisia. En ihan päässyt kiinni ja sisään Sonja O:n maailmaan. Ehkä kirjan kieli piti minut etäällä.

Provosoiva ja raju. Erilainen ja karu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti