perjantai 5. helmikuuta 2021

Kreetta Onkeli: Ilonen talo

 

Alkuteos: Ilonen talo (1996)

Lukija: Karoliina Kudjoi

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 2h 40min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510450352

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Ilonen talo on romaani levottomasta lapsuudesta. Se näyttää viisitoista vuotta Tomperin perheen elämää: isä siirtyy Jumalan luo, äiti sahtitonkan, Birge-sisko kapinoi, mummo jahtaa äitiä ja pappa haaveilee Intiasta. Talon ympärillä nurmikko metsittyy, kukkapenkit kasvavat umpeen. Ilosessa talossa kaikuu nauru, joka arvaamattomasti vaihtuu itkuun tai Eikka Leikkaan. Keinot elää elämäänsä tavalla tai toisella surusta ja häpeästä huolimatta löytyvät.*



Ilonen talo on melkoinen kirja. Se ei paljoa esittele henkilöitä tai tapahtumapaikkoja vaan etenee suoraviivaisella ryminällä eteenpäin. Yhdessä lauseessa saatetaan pohtia kouluun laitettavia vaatteita ja seuraavassa ollaan jo viettämässä kesälomaa. Tapahtumat, paikat ja henkilöt piirtyvät lukijan/kuuntelijan eteen yksinkertaisina ja selkeinä. Birge-on-sellainen-ja-teki-näin. Tai nyt-mentiin-ja-tehtiin-niin. Kirja ei selittele, ei kysele. Se kertoo asiat sellaisina kuin ne ovat. Tyylin hyvä puoli on siinä, että pitkästymään ei pääse. Heikkous taas siinä, että tunnesidettä ei ehdi syntyä. Itse ainakin jäin vain hämmästelemään tapahtumia ja ajan kulkua.

Hieman erikoinen teos omaan makuuni. Kerrontana tehokas ja minusta toimi hyvin ääneenluettuna. Varmasti erittäin kuvaava yhden perheen elämäntarina.

Lukijana Kudjoi oli minulle uusi tuttavuus. Hänen äänensä sopi ainakin tähän teokseen hyvin.

1 kommentti:

  1. Paha tarina. Lapsilla lasinen lapsuus. Kirjailijan oma kokemus taustalla.

    VastaaPoista