tiistai 9. helmikuuta 2021

Mika Waltari: Tähdet kertovat, komisario Palmu!

 

Alkuteos: Tähdet kertovat, komisario Palmu! (1962)

Lukija: Lars Svedberg

Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)

Kesto: 10h 11min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510426234

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Komisario Palmu #3

Peukku: q^^

*Murha Tähtitorninmäellä

Turvaton puliukko ruhjottu hengiltä. -Riehuuko lättähattuliiga keskellä Helsinkiä? -Murha gangsterimalliin. -Ovatko viranomaiset voimattomia ehkäisemään nuorisorikollisten yltyvää terroria?

On harmaa ja kostea syysaamu Helsingissä, Tähtitorninmäellä. Neiti Pelkonen ulkoiluttaa koiraansa - ja löytää ruumiin. Lehdistö kiinnostuu asiasta, salamavalot räiskyvä, kysymyksiä satelee ja otsikoissa vaaditaan vastauksia. Varman vaistonsa ja järkähtämättömän tyyneytensä varassa komisario Palmu kollegoineen yrittää selvittää synkkää henkirikosta, jonka ympärille kietoutuneet ihmiset toimineen ja motiiveineen muodostavat tavallistakin mutkikkaamman yhtälön ratkaistavaksi. Tähdet kertovat, komisario Palmu! Tihkuu jännitystä, leppoisaa huumoria ja ovelia juonenkäänteitä, kuten komisario Palmun seikkailulta sopii odottaakin.*



Tutut hahmot vauhdissa! Hyvin koottu tarina, kiinnostavia henkilöhahmoja ja hyvää huumoria. Kirjan tekstistä huomaa kuinka se kuvaa omaa aikaansa, mutta kyllä siitä nykylukija/-kuuntelija myös kärryllä kestää. Palmulla on hoksotimet kohdillaan, mutta myös muut poliisit tekevät oman osansa tämän varsin visaisen tapauksen ratkaisun suhteen. Tiimi peliä, kuten Palmu monesti jaksaa muistuttaa.

Waltarilla on taito punoa mielenkiintoisia juonia ja kuvata elämää varsin värikkäästi. Tämän klassisen dekkarin tunnelmasta ja maailmasta nauttii. Teksti ja tapahtumat soljuvat eteenpäin vauhdilla ja itse ainakin jännitin edelleen, mikä on ratkaisu (vaikka televisiofilmatisoinnin olenkin nähnyt jokusen kertaa). Laatua!

Lukijana pidän kovasti Svedbergin tyylistä ja äänestä. Hän sopii oivallisesti tulkitsemaan Palmua ja tovereita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti