tiistai 23. helmikuuta 2021

Jeff VanderMeer: Hallinta

 

Alkuteos: Authority (2014)

Kääntäjä: Einari Aaltonen

Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)

Sivumäärä: 243

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789520113117

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Eteläraja-trilogia #2

Peukku: q^^

*Jeff VanderMeerin Eteläraja-trilogia on ollut vuonna 2014 arvostelu- sekä myyntimenestys Amerikassa. Kauhua, paranoiatrilleriä ja tieteiskirjallisuutta yhdistelevä kokonaisuus vie lukijansa aivan uudenlaisiin maisemiin, jotka ovat kuitenkin oudolla tavalla tuttuja. Näissä kirjoissa Lost kohtaa Lovecraftin ja le Carrén.*







Trilogian kakkososassa seuraillaan Etelärajan, joka siis on eräänlainen salainen “tutkimuskeskus” elämää. Osasto/virasto on päässyt jo rappeutumaan maineensa päivistä ja sen johtoon lähetetään uusi mies, John - tai siis Control. Kirja seuraa Controllin tekemisiä ja toimia, joissa hän koettaa tutustua Etelärajaan, jotta saisi kaiken taas raiteilleen. Mutta paikassa tapahtuu kaikkea omituista ja henkilökunta on varsin… öh, kiintoisaa. Lisäksi Controlia ohjailee salaperäinen Ääni…

Jotenkin juoni menee sekavammaksi ja sekavammaksi. Tapahtumat vyöryvät päälle ja välillä tuntuu kuin jotain hypättäisiin yli. Ihan kuin aivan kaikkea ei kerrottaisi vaan melkoinen osa jätettäisiin vielä epäselväksi tarkoituksella. Arvaa, jos arvaat, mutta vielä et saa tietää totuutta.

Henkilöhahmot ovat sekalainen katras, joissa ei tahdo pysyä perillä. Lähinnä he kaikki vaikuttavat oudoilta ja kummallisilta. Heillä tuntuu olevan oma agendansa, jota he eivät halua paljastaa.

Lukukokemusta hankaloittaa myös tekstin laatu. Pitkät ja monipolviset virkkeet (tutut jo ensimmäisestä osasta) jatkuvat. Yhdistettynä varsin kiihkeään rytmiin ja etenemiseen, lukeminen on varsin hengästyttävä kokemus.

Tunnustan, että olen hieman pihalla nyt. Mutta katsotaan selviääkö Etelärajan mysteeri trilogian viimeisessä osassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti