tiistai 2. helmikuuta 2021

Risto Isomäki: Kurganin varjot

 

Alkuteos: Kurganin varjot (2014)

Lukija: Pinja Flink

Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)

Kesto: 12h 11min

Kustantaja: Tammi

ISBN: 9789513183240

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2021: 34. Kirjassa tarkkaillaan luontoa (8/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2021 ainakin: 8, 36, 37, 41 ja 45

*Miljoonat ihmiset ovat vaarassa, jos katastrofi Mustallamerellä toteutuu. Onko mitään enää tehtävissä?

Mustanmeren pohja. Mittaamattoman arvokkaita laivanhylkyjä keskellä pimeää tyhjyyttä. Kuoleman maailma, joka päivänvaloon noustessaan tuhoaisi kaiken elämän.

Meribiologi Irina Tserkassova on miehensä Alexin kanssa arkeologisilla kaivauksilla Rostovin lähistöllä. Alex tutkii muinaisia mahtavia hautakumpuja, kurganeja, ja on vakuuttunut, että alueella on vielä koskematon hauta. Kun vain osaisi ajatella kuten aron asukkaat tuhansia vuosia sitten. Pian Irina kuitenkin saa arvoituksellisen hätäpuhelun kollegaltaan Jurilta: “Callaon maalari on tullut kylään.”

Henkeään uhmaten Irina ja Juri lähtevät merelle selvittämään arvoitusta rukoillen olevansa väärässä. Mustallamerellä on tapahtumassa äärimmäinen ekologinen muutos, vaikka tieteellisten laskelmien mukaan sellainen ei voisi olla mahdollista. Pahimmassa tapauksessa miljoonat ihmiset ovat välittömässä vaarassa.

Risto Isomäen lähitulevaisuuteen sijoittuva jännäri avaa eteemme aidon kauhukuvan massiivisesta ekokatastrofista. Kiperät tilanteet ääriolosuhteissa kietoutuvat kurganien kertomaan tarinaan Euraasian arojen muinaisista sotaisista asukkaista, joiden näkemykset maailmasta vaikuttavat yhä kohtalokkaasti tapaamme toimia ja ajatella.

Risto Isomäki on Suomen johtava ympäristöuhkien asiantuntija, joka ekotrillerien lisäksi on julkaissut muun muassa tietokirjat 34 tapaa estää ilmaston ylikuumeneminen (Tammi, 2009) ja Ydinvoima Fukushiman jälkeen (Into, 2011).*



Isomäki osaa ottaa hyvin mukaan historiaa näihin ekotrillereihinsä. Hän aloittaa taitavasti jostain menneestä tapahtumasta jolla herättää lukijan/kuuntelijan mielenkiinnon. Sitten hän polkaisee aluille henkilöiden esittelyt. Tässä tapauksessa niitä onkin melkoinen lauma, eivätkä kaikki liiku koko aikaa samoilla vesillä. Pienen totuttelun henkilöhahmojen määrä aluksi vaati, mutta varsin pian siihen pääsi sisälle.

Isomäen hahmot ovat ehkä aavistuksen karikatyyrisiä. Fiksuja, ilmeisen hyvännäköisiä ja aina sopivasti rikkaita tai toisiinsa rakastuneita. Ei siinä mitään, mutta… Noh, pääasia, että kirjan tapahtumat kiinnostavat ja asiat pyörivät.

On sekä jännittävää että pelottavaa lukea tapahtumista, jotka aivan hyvin voisivat tapahtua todella. Isomäki osaa “herätellä” hyvin ja kiinnostavasti. Onneksi hän myös selittää monet kirjojensa hahmoille itsestäänselvät asiat niin, että tavalliset maallikotkin ne ymmärtävät. Plussat kärsivällisestä selittämisestä ja asioiden yksinkertaistamisesta.

Tapahtumien näyttämönä toimii kaunis meri, jossa aletaan huomata kummallisia asioita. Kuolleita delffiineitä, mustuneita laivan pohjia ja niin edelleen. Samaan aikaan tutkitaan muinaisia hautoja ja koetetaan avata niiden salaisuuksia.

Kiintoisa, herättelevä. Kokonaisuutena kuunneltava. Lukijana Flink vaati minulta aluksi pienen tovin totuttelua. Mutta hän lukee hyvin ja eläytyy mukavasti. Henkilöille on personoituja ääniä, mikä on aina plussaa kuunneltaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti