torstai 4. helmikuuta 2021

Miika Nousiainen: Metsäjätti

 

Alkuteos: Metsäjätti (2011)

Lukija: Aku Laitinen

Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)

Kesto: 6h 56min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511316602

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Törmälän pessimistinen ilmapiiri ei 1980-luvulla kannustanut suuriin tekoihin. Ladat ostettiin kimppa-alennuksella ja pojat tienasivat taskurahaa kantamalla isiä kotiin baarista. Pasi Kauppi oli niitä harvoja, jotka lähtivät. Hän nousi vaneritehtaan varjosta Kauppakorkeakouluun ja eteni keskiportaan pomoksi Metsäjätti-nimiseen suuryhtiöön. Nyt Pasin pitäisi irtisanoa vanhoja tuttuja, jotka ovat antaneet tehtaalle koko elämänsä. Kun liituraitamies Helsingistä kohtaa Törmälän jäärät ei paikallistuntemus auta: törmäys on väistämätön.

Metsäjätti on lempeän melankolinen romaani lihamurekkeella kasvatetuista pojista vuohenjuustolla maustetussa tehostamisen valtakunnassa. Neuvostoliitto kaatui, mutta Metallica elää.*


Nousiainen kirjoittaa sujuvaa ja soljuvaa tekstiä. Hän on rakentanut maailman, joka on todellinen ja uskottava. Monet muistavat lamat ja tehtaiden yms. lakkauttamiset. Työttömyys ja siihen sopeutuminen, yt-neuvottelut… Jokainen löytää varmasti jotain kiinnekohtaa tästä romaanista, joka kuvaa elävästi elämää molemmin puolin pöytää.

Pasi ja Jari vuorottelevat kertojina. Pasi kuvaa “parempaa elämää”. Hän on päässyt pois, menestynyt ja kuuluu “johtoportaaseen”. Mutta mistä kaikesta herkkä mies on joutunut luopumaan saavuttaakseen asemansa? Jari sen sijaan on “epäonnistujia”. Mutta miehellä on siitäkin huolimatta unelmia ja haaveita. Joskin salattuja sellaisia. Kumpikin mies kertoo tarinaa omalla tyylillään, omilla ajatuksillaan. Lapsuuden muistot ja nykyisyys sulautuvat kertomukseksi, jossa päästään lopulta pohtimaan sitä, kuka on hyvä ja kuka paha tässä pelissä.

Tarttuva ja samaistuttava tarina. Kiintoisia hahmoja ja lämmin tunnelma. Lukijana Laitinen jatkaa vakuuttavia suorituksiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti