perjantai 26. helmikuuta 2021

Gillian Flynn: Kiltti tyttö

 

Alkuteos: Gone Girl (2012)

Kääntäjä: Terhi Kuusisto

Lukija: Krista Putkonen-Örn & Antti Jaakola

Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)

Kesto: 17h 5min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510429792

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Kuinka hyvin tunnet puolisosi?

On Nickin ja Amyn viides vuosipäivä, ja Amy on kadonnut. Lattialla on verijälkiä. Nick jää kiinni ensin yhdestä, sitten toisesta valheesta. Pian kuulemme Amyn version tapahtumista. On luettava viimeiseen sivuun, viimeiseen pisteeseen, jotta totuus Amystä, Nickistä ja heidän suhteestaan paljastuu.

Kiltti tyttö on harvinainen tapaus, älyllisesti viihdyttävä kirja, jonka vetovoima tuntuu ylittäneen kaikki ikä-, sukupuoli- ja genremieltymysten rajat. Se on paitsi tiivis ja kylmäävä trilleri myös paljastava, hauska ja tarkkanököinen kuvaus parisuhteesta.

Jo aiemmilla kirjoillaan Gillian Flynn nosti rikoskirjallisuuden rimaa pari piirua ylöspäin. Kiltti tyttö osoittaa, millaista jälkeä voi syntyä, kun laatuviihde otetaan vakavissaan.*



Todellakin, kuinka hyvin tunnemme toisemme? Jopa läheisemme. Tiedämmekö heistä kaiken, tunnemmeko heidät tosiaan? Kiinnitämmekö heihin riittävästi huomiota ja uskallammeko olla heidän seurassaan sellaisia kuin todella olemme? Siinä pari kysymystä, joihin tämä kirja pureutuu varsin karmaisevalla tavalla.

Kirja on jaettu muutamaan osaan. Ensimmäisessä osassa Nick kertoo mitä tapahtuu kun hänen vaimonsa Amy on kadonnut heidän hääpäivänään. Mies joutuu keskelle melkoista pyöritystä, sillä Amyn katoaminen ei vaikuta täysin normaalilta ja poliisilla on omat epäilyksensä asioiden suhteen… Samalla lukija/kuuntelija pääsee myös seuraamaan Amyn kirjoittamia päiväkirjamerkintöjä. Toisessa osassa tapahtumien vauhti kiihtyy. Nickille alkaa selvitä, että hänen täydellinen vaimonsa ei ehkä sittenkään ollut niin sinisilmäinen ja ihastuttava kuin miltä on aina vaikuttanut… Ja kolmannesta osasta ei voikkaan sitten puhua ilman kunnon spoilereita. Sanotaan nyt vaikka niin, että aloittaessani lukemaan kirjaa en todellakaan voinut kuvitella sen päättyvän siten kuin se sitten päättyi.

Kirjan juoni on mieltä kutkuttava. Sellainen, mitä ei tahdo uskoa todeksi vaikka kaiken järjen mukaan se on mahdollista. Joskin erittäin, erittäin epätodennäköistä. Loistavaa pallottelua miehen ja naisen välillä. Kilpasilla oloa ja salaisuuksia salaisuuksien perään.

Henkilöhahmot ovat mielenkiintoisia ja jännittäviä. Heitä vuorotellen vihaa ja rakastaa. Ehkä kuitenkin itse eniten päädyin lopulta säälimään Nickiä ja inhoamaan Amyä. Toisaalta taas nämä kaksi ovat enemmän kuin ansainneet toisensa. Niin hyvässä kuin pahassakin.

Kiltti tyttö on kirja, joka pitää otteessaan ja onnistuu yllättämään kerta toisensa jälkeen. Se on mielikuvituksellinen ehkä jopa liiallisuuksiin asti. Loppu ainakin minusta hieman lässähti.

Lukijoina Jaakola ja Putkonen-Örn ovat loistava ja hyvin yhteentoimiva pari. Tekstiä kuuntelee mielellään ja pidin kovasti siitä, että tällä kirjalla oli kaksi lukijaa. Näin Nickiin ja Amyyn syntyi aivan erilainen suhden kuin jos lukijoita olisi ollut vain yksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti