lauantai 13. helmikuuta 2021

John Green: Kaikki viimeiset sanat


Alkuteos: Looking for Alaska (2005)

Kääntäjä: Helene Bützow

Lukija: Toni Kamula

Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)

Kesto: 8h 46min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510424643

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Ensimmäinen ystävä, maailman kaunein tyttö, viimeiset sanat

Palkittu esikoisromaani sisäoppilaitoksessa ystävystyvien nuorten elämäntuskan labyrinteista: rakkaudesta, syyllisyydestä, toivosta ja anteeksiannosta.

Yksinäisyyteensä alistunut Miles Halter siirtyy vanhempiensa suojista Culver Creekin sisäoppilaitokseen Alabamaan. Oliko Milesilla edes elämää ennen sitä - muuta kuin pakkomielle kuuluisiin viimeisiin sanoihin?

Kaikki muuttuu, kun kämppäkaveri Chip johdattaa Milesin kielletyn keppostelun pariin. Samassa asuntolassa majaileva häkellyttävän seksikäs mutta intohimoisuudessaan arvaamaton Alaska varastaa pian kokemattoman pojan sydämen. Tästä alkaa Milesin matka rakkauden petollisiin kiemuroihin, kunnes kaikki päättyy - aivan liian varhain.*



Minun makuuni ehkä turhan “perinteinen” teinihömppä. Sisäoppilaitoksen elämän kuvailua, sen tavoille ja perinteille nauramista. Sekä tietenkin kaveruksien välisiä suhteita ja ihastumisia. Hieno idea on laittaa mukaan kuuluisien ihmisten viimeisiä sanoja, olivat ne sitten tosia tai eivät. Siitä pidin, mutta muuten…

Henkilöhahmot ovat kyllä samaistuttavia. Uskon monien nuorien löytävän niistä itselleen “sen oman sankarin”. Osaa kirjan vitseistä en tajua. En vaikka kuinka yritän. Kuten poikien kummia lempinimiä… Eikä tuo sisäoppilaitosten “jäynien” perinnekään oikein suomalaiseen maailmankatsomukseen tunnu asettuvan vaikka tehdäänhän täälläkin kouluissa kepposia. Rapakon takana ne ovat kuitenkin aivan toista luokkaa.

Ehkä kirjan kerronnan tyyli teki sen minulle hankalaksi lähestyä. Ensin lasketaan päiviä “suureen tapahtumaan”. Merkinnät ovat tyyliä “38 päivää ennen”. Ennen mitä? Sitten SE tapahtuu. Ja SEN jälkeen merkinnät ovat tietysti “3 päivää jälkeen”. 

Luettava ja kuunneltava kokonaisuus. Hauskoja ja hyviä hetkiä, sekä luonnollisesti myös niitä huonoja. Nuorten ihmisten arkea ja kokemuksia.

Lukijana Kamula on toimiva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti