tiistai 29. heinäkuuta 2014

Agatha Christie: Kuolleen miehen huvimaja

Alkuteos: Dead Man’s Folly (1956)
Suomentaja: Anna-Liisa Laine
Ilmestymisaika: 1982 (ko.painos)
Sivumäärä: 202
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-06668-0
Muoto: Pokkari
Sarjamerkintä: 27. Hercule Poirot –kirja

*Nasse Housessa vietetään juhlaa. Parisataa vierasta, ohjelma ennennäkemättömän vetävä ja erikoinen. Päänumerona on näet murhaajanetsintäleikki! Kaikkea se rahvaanomainen rahapohatta sir George Stubbs keksiikin – vai keksikö sen joku muu? Hänen tehokas sihteerinsä vai arkkitehtinsä, kartanon entisen omistajan nukkavieru leski vai paikalliset puuhaihmiset. Tuskin kuitenkaan eksoottisen kaunis lady Stubbs, joka sopisi paremmin Diorin mannekiiniksi kuin kartanon emännäksi. Hänen suuren hattunsa alla näyttää todellakin olevan muutama ruuvi löysällä. Karmean leikin järjestäjäksi palkataan dekkarikirjailija Ariadne Oliver, terävä nainen, joka vaistoaa ettei kaikki ole kohdallaan. Hän hälyttää paikalle pikavauhtia vanhan ystävänsä Hercule Poirotin. Juhlan vetonaulaksi, palkinnon jakajaksi – ja oikean murhaajan paljastajaksi.*



Erittäin mukaansatempaavaa Christietä. Itse lukaisin koko kirjan parilta istumalta. Kerralla olisi muuten mennyt, mutta avokki komensi nukkumaan kesken kaiken. Mistä hänelle kuitenkin kiitos. Aivan parasta kesälukemista!

Christie on jälleen kerran punonut kiehtovan juonen, jossa kaikki ei ole sitä, miltä se ensin näyttää. Poirotia, poliisia ja lukijaa pyöritetään suuntaan jos toiseenkin. Oman ihanan lisänsä sekamelskaan antaa Ariadne Oliver, joka on loistava villeine ideoineen hämmentämään soppaa entisestään. Kuitenkin totuttuun ja taattuun tapaan kaikki ratkaisun avaimet ovat lukijan löydettävissä. Ne vain on piilotettu erittäin hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti