lauantai 19. heinäkuuta 2014

Nadire Mater: Mehmedin kirja

Alkuteos: Mehmedin Kitabi (1998)
Suomentaja: Tuula Kojo
Ilmestymisaika: 2002 (ko.painos)
Sivumäärä: 378
Kustantaja: LIKE
ISBN: 951-578-852-8
Muoto: Pokkari

*"Olin aina ollut utelias ja ihmetellyt, mikä niitä niin kutsuttuja terroristeja oikein vaivaa." Sotamies Mehmed

"Vuodesta 1984 lähtien noin 2, 5 miljoonaa nuorta miestä on suorittanut asepalveluksensa Turkin kaakkoisella poikkeustila-alueella. Kun mukaan lasketaan heidän perheensä, sota on koskettanut 15 miljoonaa ihmistä. Ja tuttavat mukaan luettuna voi sanoa, että yli puolet turkkilaista on ehtinyt tulla tutuksi sodan kanssa. Eikä siihen laskutoimituksiakaan tarvita." Nadire Mater

Toimittaja Nadire Mater haastatteli 42 turkkilaismiestä, entistä sotilasta. He kertoivat raastavia tarinoita Turkissa riehuvasta sisällissodasta, sodasta kurdisissejä vastaan. "Mehmed" on Turkin "Matti Meikäläinen" - yhden sotamies Mehmedin tarina voisi olla kenen tahansa sotilaan.

Mater on koko aikuisikänsä taistellut ihmisoikeus- ja sananvapausasioiden puolesta. Hänet on pidätetty useita kertoja. Mehmedin kirja on käännetty mm. saksaksi, italiaksi ja kreikaksi.

Turkin kustantajien järjestö valitsi Materin vuoden 1999 kirjailijaksi ja Human Rights Watch on myöntänyt hänelle Toimittajien ihmisoikeuspalkinnon.*Osa tarinoista on kauniita, osa raakoja ja rumia. Kaikki ne ovat rehellisiä. Osassa kerrotaan menetyksistä, osa jopa tuntuu riemuitsevan. Kaikilla on omanlaisensa suhtautuminen armeijaan ja poliittiseen tilanteeseen. Jotenkin kammottavaa ajatella, että tarinat ovat tosia...

Tämä on ehdottomasti raskasta luettavaa. Kannattaa lukea tarina tai pari kerrallaan ja mielellään pitää toista, keveämpää ja iloisempaa kirjaa rinnalla. Yksittäin luettuna ihan liian painava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti