keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Mark Anthony: Beyond the Pale

Alkuteos: 1998 (ilm.)
Ilmestymisaika: 1999 (ko.painos)
Sivumäärä: 527
Kustantaja: Earthlight
ISBN: 0-671-02191-5
Muoto: Pokkari
Sarjamerkintä: The Last Rune -sarjan 1.kirja

*Walk between the worlds...

On a world called Eldh, an ancient gate of iron weakens. A darkness that has slept for a thousand years - the Pale King - stirs once more.

On a world called Earth, a preacher of the Apocalypse blows into a Colorado mountain toen with a message for those who dare to listen: the darkness is coming.

Travis Wilder, bar-owner and drifter, is given a mysterious stone by a friend. Grace Beckett, an ER doctor in Denver, finds a gunshot victim with a heart of iron. Both Travis and Grace must step beyond the pale, beyond the boundaries of the world they have known. As doors are opened for each of them, they enter Eldh, a world where they are caught against their wills in an age-old struggle between good and evil. A world of magic, runes and death...

Mark Anthony's fantasy world deserves the highest plaudit: it seems as realistic as Earth, despite the huge differences. The first volume in a massive saga, Beyond the Pale takes the reader far away from the lands they know. Join the journeyers...*



Mark Anthony on Suomessa vähemmän tunnettu fantasiakirjailija. Hänellä on kuitenkin hyvät meriitit maailmanlaajuisesti. Hän on kirjoittanut kirjoja kuuluisiin sarjoihin kuten Dragon Lance ja Forgotten Realms. The Last Rune on hänen oma kuusiosainen fantasiakirjasarjansa, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen jokaiselle fantasian ystävälle!

Tarina etenee hyvin. Asioille annetaan aikaa kehittyä ja kasvaa. Hahmot saavat rauhassa aikaa muotoutua ja paljastaa itsestään uusia piirteitä. Lisäksi suurin osa hahmoista on mielenkiintoisia ja monikerroksisia, kuten tapahtumatkin. Ensivaikutelma minkään suhteen ei ole aina se lopullinen ja oikea. Ihan kuten tosielämässäkin, matkan varrella oppii uutta ja oppii tuntemaan toverinsa paremmin ja paremmin. Isona plussana hahmojen suhteen on se, että vaikka mukana vaikuttaisi olevan muutamia varsin karikatyyrisiä hahmoja, on sekin miltei aina vain pelkkää pintaa, josta pitäisi osata katsoa syvemmälle.  Ja kerrankin päähenkilöt eivät ole mitään teinejä! Travis ja Grace ovat molemmat jo kolmissakymmenissä ja muutamat heidän tovereistaan vielä vanhempia.

Eldhin maailma on hyvin luotu. Se on todellinen ja uskottava. Kulttuuriin, tapoihin ja historiaan on perehdytty. Lukijalle annetaan hyvin aikaa tutustua maailmaan sankareiden mukana. Tietoja paljastetaan melko sopivasti kerralla niin, että se on helppo omaksua ja hyväksyä. Matkustelu kahden maailman välillä on kiintoisa idea, jota ei tässä ole kulutettu loppuun vaan se tuo oman mielenkiintoisen lisänsä tarinaan, sillä hahmot suhtautuvat siihen vähäsen eritavoilla. Eikä kaikkia syitä ja mahdollisuuksia lätkäistä lukijan silmille.

Anthonyn käyttämä kieli on mielenkiintoista ja kuvailevaa. Hän on hyvin onnistunut herättämään henkiin hahmojen luonteita ja maailmojen välisiä eroja näiden käyttämän kielen myötä. Ritari Durge puhuu aivan erilailla kuin vaikkapa meidän maailmastamme kotoisin oleva Travis. Myös kerrontaan on hyödynnetty vähän vanhempaa ja harvemmin käytettyä englantia, mikä vain lisää tarinan viehätystä.

Ainoa asia, mitä itse harmittelen, on se, että sarjan kirjoja ei oikein tahdo löytyä mistään. Itse en ainakaan löytänyt lähialueideni kirjastoista kuin juuri ensimmäisen osan englanniksi. Muista ei ollut mitään tietoa. Olen siis tällä hetkellä vähän siinä luulossa, ettei sarjaa ole ollenkaan suomennettu. Tämä ei itseäni sinällään haittaa, mutta vaikuttaa siltä, että sarjan loput kirjat pitää hommailla ulkomailta jossain vaiheessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti