Alkuteos: 2013 (ilm.)
Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)
Sivumäärä: 355
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-39772-5
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2015: Kirja, jonka lukemista olen harkinnut pitkään (25/50)
HUOM: Julkaistu myös Lumon kirjaston kirjablogissa osoitteessa: http://lumonarkku.blogspot.fi/
*Romaani Grigori Rasputinin viimeisistä vuosista Venäjä vallankumouksen kynnyksellä.
Nuori Vasili-poika jää orvoksi ja Jerusalemiin matkalla oleva palavasilmäinen pyhiinvaeltaja ottaa hänet oppipojakseen. Grigori Jefimovitš Rasputin on Pietarin aatelisto kuohuttava mystikko, joka jakaa vallanpitäjien ja kansan mielipiteet, mutta johon tsaariperhe luottaa kuin peruskallioon.
Rasputin alkaa kasvattaa Vasilia erikoisin metodein, tavoilla, joissa pyhyys ja synti kulkevat käsi kädessä, ja paholainen vaanii aina Jumalan selän takana. Vasili pääsee Rasputinin avulla seuraamaan tsaari Nikolai II:sen perheen viimeisiä, traagisia vuosia. Suurvaltapolitiikkaan sotkeutuvan Rasputinin seurassa mikään ei ole selvää - ei edes elämän ja kuoleman välinen raja. Ystäväni Rasputin tarjoaa kosolti jännitystä, mystiikkaa ja romantiikalla maustettua historiaa.*
Tämän kirjan lukemista olen suunnitellut vain reilun puolitoistavuotta, eli sen ilmestymisestä lähtien. Omalla kohdallani aika on siis melko lyhyt. Hyllyssä odottaisi muutamiakin kirjoja, joiden lukemista olen suunnitellut kauemminkin. Minulla kun on paha tapa odotuttaa kirjoja, joista tiedän varmasti pitäväni... Tällä kertaa odotusta lisäsi se, että viime vuonna luin Rasputinin elämänkerran, jonka on kirjoittanut Edvard Radzinzki. Olen siis jokseenkin kiinnostunut tästä varsin kiistanalaisesta henkilöstä.
Ystäväni Rasputin on todella luettava kirja. Siinä on sopivasti historiaa ja tapahtumat etenevät mukavalla tahdilla. Mihinkään turhaan ei jäädä rypemään tai vitkastelemaan. Kaikella, mitä kerrotaan ja paljastetaan on oma merkityksensä. Kaikki on omalla tavallaan tärkeää.
Kirja antaa kiintoisan henkilökuvan itse Rasputinista ja tämän lähellä olleista "ystävistä". Se myös kertoo omaa kuvaansa keisariperheestä. Koska tapahtumia seurataan nuoren ja jokseenkin sinisilmäisen viattoman Vasili-pojan silmin, aukeaa maailma mielenkiintoisella tavalla... Ja itse ainakin pidin kovasti Koskisen tekemistä ratkaisuista kirjan tapahtumien ja varsinkin lopun suhteen. Osa niistä sai hymyn huulille ja osa jopa yllättää positiivisesti.
Kielellisesti romaani on rikas. Se on kuvaava ja hyvin kasattu. Ihmisten puheesta huomaa heidän taustojaan ja heihin pääsee sisälle mukavasti. Lukeminen on nopeaa ja helppoa, sivut soljuvat eteenpäin melkoisella vauhdilla.
Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi historian ystäville, että myös sellaisille, joita Rasputin henkilönä kiinnostaa. Tätä kannattaa kokeilla, vaikkei paljoa olisikaan lukenut. Uskon, että kirja nappaa mukaansa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti