Alkuteos: Le Foire aux immortels (1980)
Suomentaja: Timo Reenpää
Ilmestymisaika: 1990 (ko.painos)
Sivumäärä: 64
Kustantaja: Tammi
ISBN: 951-30-9558-4
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: NIKOPOL-trilogia 1
Peukku ^^b
Huom: Baudelaire-sitaatit suomentaneet Yrjö Kaijärvi ja Irma Suksi
Päähenkilön nimi muutettu Alcide Nikopolista Stanku Brickleyksi
*On vuosi 2023 itsenäisessä, ydinsodan kokeneessa Pariisissa. Rappeutuvaa kaupunkia hallitsee fasistinen diktaattori, joka pitää sitä lujassa otteessaan kirkon tukemana. Etuoikeutetut ja rahvas on eristetty toisistaan omille vyöhykkeilleen ja naiset sijoitettu laitoksiin synnyttämään.
Mutta kaupungin poliittiset kuviot sotkee perusteellisesti sen ylle ilmaantuva egyptiläisten jumalien avaruuspyramidi. Haukkajumala Horus nousee kapinaan kumppaneitaan vastaan ja ryhtyy toimiin kaapatakseen vallan Pariisissa - välikappaleenaan 30 vuotta pakasteena ollut Stanku Brickley…*
Sattumalta nappasin tämän sarjakuvan käteeni ja pikaisen selailun perusteella totesin, että piirtojälki näytti sen verran miellyttävältä, että kokeillaan. Katumaan en joutunut.
Bilalin tyyli piirtää on minun silmääni. Se on melko realistinen, mitään ei turhia liioitella. Koska mukana on mystisiä ja yliluonnollisia olentoja, on sallittuakin unohtaa anatomia tietyissä asioissa. Muuten kaikki kuitenkin on kohdallaan. Ja mikä parasta värityskin osuu nappiin! Sävyiltään Jumalaton näytelmä on aika synkähkö tai vähintäänkin harmaa sävytteinen. Se ei liene ihme, kun otetaan huomioon, ettei mitään kovin valoisia aikoja elellä...
Tekstaus on hoidettu hyvin. Fontti on selkeää ja helppolukuista. Se ei takkua ja lukujärjestyskin on selkeä. Vain hieman ollaan leikitty fontin kääntelyllä, mutta silloin ollaankin syöksymässä hävittäjällä.
Tarinaltaan Jumalaton näytelmä on kiintoisa. Ydinsodan jälkeinen maailma ei näytä kovinkaan valoisalta, parempaan ei olla menty eikä näytä menevänkään. Tulevaisuuden uhkakuvia, joita Bilal on sarjakuvassaan ennustanut yli 30 vuotta sitten voisi ihan hyvin alkaa tapahtumaankin… Ainakin nykyisen poliittisen tilanteen huomioon ottaen. Toivotaan, että nämä uhkakuvat ja tulevaisuuden lupaukset jäävät vain sarjakuvan sivuille. Sillä paperilla ne ovat oikein viihdyttävää luettavaa.