maanantai 6. heinäkuuta 2015

Agatha Christie: Sininen juna

Alkuteos: The Mystery of the Blue Train (1928)
Suomentaja: Aarre Pipinen
Ilmestymisaika: 1979 (ko.painos)
Sivumäärä: 257
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-08362-3
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: 5. Hercule Poirot -kirja
Peukku ^^b
Huom: Yhteislaitos Christien teoksen Syyttömyyden taakka kanssa
Lukuhaaste 2015: Kirja, jonka nimessä on väri (35/50)


*Miljonäärintytär Ruth Kettering saa isältään lahjaksi kuuluisan rubiiniin, jonka sanotaan tuottavan epäonnea omistajalle. Avioliittoonsa tyytymätön Ruth päättää matkustaa Rivieralle ja ottaa ihailemansa rubiinin mukaan isänsä varoituksista piittaamatta. Sinisen junan matkustajista kenenkään ei pitänyt tietää aarteen olemassaolosta, mutta junan pysähtyessä Lyonissa paljastuu yön aikana tapahtunut raaka ryöstömurha. Samalla myös selviää, että kuin sattumalta junan matkustajina on useitakin Ruthin elämään läheisesti liittyviä henkilöitä. Ja sattumalta mukana on myös Hercule Poirot. Junamurha panee mestarisalapoliisimme harmaat aivosolut kovalle koetukselle ja ennen kuin mysteeri ratkeaa, hän joutuu seulomaan niin Lontoon alamaailman kuin Rivieran hienostopiirit.*


Herkullinen ja koukuttava Poirot-dekkari! Tapahtumat etenevät kiintoisasti eteenpäin ja oikeita ratkaisuja on melkoisen hankala lukijan tehdä. Miellyttävää pähkinää, jossa ei ollenkaan haittaa se, että joutuu yllättymään tai toteamaan olleensa väärässä päätelmien suhteen. Tässäkään kirjassa kaikki kun ei ole niin selvää, kuin miltä aluksi näyttää!

Pakko itse tunnustaa, että jälleen kerran ylistäessäni Poirot-dekkaria, alan tuntea itseni jo jotenkin taantuneeksi. Hankala keksiä uusia ylistyksiä tai kehuja kun ne on jo käyttänyt aikaisemmissa. Olen vain niin koukussa ja Christie harvoin pettää tämän belgialaisen ollessa kyseessä. Onneksi Poirot-kirjat ovat sellaisia, että ne voi lukea missä tahansa järjestyksessä! Eikä sekään haittaa, vaikka televisiosarjan olisi katsonut. Tämäkin kirja nimittäin poikkeaa filmatisoinista. Yllätyksen momentti siis säilyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti