keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Andrzej Sapkowski: Pääskytorni

Alkuteos: Wieża Jaskółki (1997)
Suomentaja: Tapani Kärkkäinen
Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)
Sivumäärä: 529
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-41157-5
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: The Witcher, Noituri 6
Peukku ^^b


*Noituri Geralt ja velho Yennefer etsivät epätoivoisesti maan nielemää kasvattitytärtään Ciriä, Cintran kruununperijää, josta ennustusten mukaan riippuu maailman tulevaisuus.


Geralt Rivialainen, bardi Valvatti, metsästäjä Milva, vampyyri Regis ja nilfgaardilaissotilas Cahir jatkavat vaellustaan kohti etelää pelastaakseen kadonneen prinsessa Cirin Nilfgaardin keisarin kynsistä. Geralt uskoo keisarin siepanneen Cirin pakottaakseen hänet naimisiin kanssaan ja liittääkseen näin Cintran lopullisesti keisarikuntaan.


Samaan aikaan velho Yennefer uhmaa naisvelhojen salaista loosia ja tavoittelee Ciriä taikakeinoin. Pettureita ja salajuonia paljastuu, mutta Cirin kohtalo pysyy hämärän peitossa.


“Suositus on selvä: jos et ole vielä Geraltiin tutustunut, nyt viimeistään kannattaa tarttua Viimeiseen toivomukseen ja aloittaa tämä upea fantasiasarja alusta. Kirjasarja on fantasian huippua ja Tapani Kärkkäisen suomennoskin ensiluokkaista työtä” Mikko Saari, Kirjavinkit.fi*


Viimeinen suomennettu Noituri-kirja. Eikä puolaksikaan ole ilmestynyt kuin yksi enää? Saattaako näin tosiaan olla? Voiko tämä tarina loppua jo seuraavaan kirjaan? Koska sen suomennos ilmestyy? Toivottavasti mahdollisimman pian! Toivottavasti jo ensi vuonna!


Pääskytorni on rakenteeltaan hieman erilainen kuin aikaisemmat romaanimuotoiset Noiturit. Suurin osa kirjasta on nimittäin kerrottu tapahtumien jo tapahduttua. Ciri kertoo omaa elämäänsä ja sen tapahtumia erakolle suomajassa, uusi tuttavuus Kenna avaa “vihollisten” juonia ja Cirin metsästystä… Tämä tyyli hieman hankaloittaa tapahtumien aikajärjestyksessä pysymistä. Varsinkin kun samaan aikaan seurataan Geraltin ja tämän kumppanien sekä toisaalla Yenneferin toimia. Nyt saakin siis olla ajan kanssa tarkkana!


Vaikka pientä tarkkuutta vaaditaankin, on kirja silti upea lukukokemus. Tapahtumat vilistävät silmissä ja luvassa on paljon aikaisemmistakin kirjoista tuttua huumoria ja nokkelaa sanailua. Unohtamatta tietenkään loistavia taisteluita ja upeaa kieroilua. Tarina vangitsee jälleen mukaansa ja pitää otteessaan viimeiselle sivulle asti.

Nyt onkin edessä sitten pitempi odotus. Englanninkielisinäkään kun ei enää kirjoja ole saatavana ja puola ei oikein taitu. Toivotaan, että tässä tapauksessa hyvää kannattaa odottaa. Ja ainahan voi tarttua aikaisempiin kirjoihin uudestaan tai siirtyä pelien maailmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti