tiistai 28. heinäkuuta 2015

Alison Bechdel: Äideistä parhain : Koominen draama

Alkuteos: Are you my mother? : A comic drama (2012)
Suomentaja: Anu Turunen
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 289
Kustantaja: Like
ISBN: 978-952-01-0798-7
Muoto: Sid.
Peukku q^^


*Äitini kirjoitti minua niin kuin minä kirjoitan nyt häntä. Hänen elämänsä juoksee sormenpäistäni katkeamattomana virtana.


Sarjakuvaromaanin mestari Alison Bechdel kartoittaa äiti-tytär-suhdetta purevasti ja railakkaasti. Hän maalaa tarkoin vedoin kuvan lapsilleen etäiseksi jääneestä äidistä - kaappihomon miehen naineesta naisesta, joka hautasi unelmansa taiteilijaelämästä saadessaan perheen. Oliko hän kyllin hyvä äiti? Näkemyksiään tarjoavat niin psykoanalyysin kuin kirjallisuudenkin loistavimmat tähdet mutta vastaus löytyy lähempää. Bechdelin edellinen teos Hautuukoti voitti Eisner-palkinnon, “sarjakuvien Oscarin”.*


Sarjakuvan piirtojälki on ihan mukiin menevää. Ei se mitään silmiä hivelevän kaunista ole, muttei rumaakaan. Siinä on oma persoonallinen otteensa, jota väritys tukee. Väritys kun on harmaan erisävyjä korostettuna punaisen erisävyillä. Lopputulos on mukavaa katsottavaa ja siinä on tyyliä.


Tarina on sinällään mielenkiintoinen, mutta jotenkin pitkä ja väliin pitkäveteinen. Asioita pohditaan ja vatvotaan ja siltikään oikeastaan ei tunnuta pääsevän mihinkään. Kaikki etenee virtana, jossa ei varsinaisesti ole minkäänlaista järjestystä. Joten joskus tapahtumien aikajärjestyksen kanssa saa olla tarkkana.

Harmoninen kokonaisuus, joka ei kuitenkaan omaan makuuni lopulta oikein ollut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti