maanantai 11. tammikuuta 2016

Enrique Moriel: Ajattoman kaupungin varjot

Alkuteos: La ciudad sin tiempo (2007)
Suomentaja: Satu Ekman
Ilmestymisaika: 2011 (ko.painos)
Sivumäärä: 415
Kustantaja: Bazar
ISBN: 987-952-5637-78-6
Muoto: Nid.
Peukku: q^^
Huom: Kyseessä kirjailija Francisco González Ledesmanin salanimi
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin:  44


*Ajattoman kaupungin varjot on mestarillinen seikkailukertomus, jossa perinteinen hyvän ja pahan välinen taistelu esitetään uudessa valossa. Teos on myös ainutlaatuinen kuvaus Barcelonan historiasta - siinä ovat läsnä ne ihmiset, joiden tarinoita ei yleensä kerrot historiateoksissa: prostituoidut, helppoheikit ja hämärämiehet. Tunnettujen historiallisten faktojen ja tapahtumapaikkojen lomasta löytyy salattu, taianomainen varjojen Barcelona.


Keskiaikaisessa Barcelonassa eräs ilotyttö saa lapsen, joka on jo syntyessään aikuisen miehen näköinen ja janoaa verta. Poika ei vanhene lainkaan vaan näkee sukupolven toisensa jälkeen syntyvän ja kuolevan. Hän todistaa omin silmin Barcelonan historian merkitävimmät tapahtumat, kuten inkvisition hirmutyöt, mutta myös kaupungin asukkaiden pienet, unohdetut teot ja tarinat Ramblan varjoisilla kujilla.


Nykypäivän Barcelonasta löytyy ruumis, jonka kaulassa on omituisia jälkiä. Kuolleen miehen asianajaja Marcos Solana ja hänen nuori apulaisensa Martha Vives alkavat tutkia tapausta. Pian paljastuu, että liikkeellä on pahoja voimia, jotka ovat kytköksissä Marthan selvittämättömiin sukujuuriin. Martha imeytyy mukaan hyytävän jännittävään seikkailuun ja kohta arvoituksellisen, iättömän miehen.*

Tässä kirjassa liikutaan kahdella tasolla ja kahdessa ajassa. Toinen taso seuraa iättömän miehemme vaiheita menneisyydestä nykypäivään. Lukijalle maalaillaan eteen tarina, joka on uskomaton. Se leikkaa kauniisti historiaa ja tapahtumia, valottaa köyhien elämää ja kärsimystä. Samalla se viittaa ja vihjaa nykypäivän tapahtumiin. Nykypäivän tasossa lukija seuraa asianajaja Solanaa ja tämän apulaista Vivesiä. Vives lienee jollain lailla astetta tärkeämpi, sillä häntä seurataan enemmän ja historia liittyy enemmän häneen. Näiden kahden välille koetetaan vähän viritellä jotain kipinän poikasta, mutta aika turhaan…


Kahdella tasolla liikkuminen on hankalaa, mutta kirjan alkupuolella se toimii. Taso ja aika vaihtuvat lukujen myötä. Lähellä kirjan loppua tämä kuitenkin sotkeutuu ja se vie ainakin pienen terän toimivuudesta ja nautinnosta. Toisaalta tapahtumat kiihtyvät sen verran, että ehkä tarinan tehokeinojenkin oli vaihduttava.

Tämä kirja on avaava lukukokemus Barcelonan historiaan. Sen henkilöhahmot eivät yksittäin ole minusta kovinkaan mielenkiintoisia Toista ja iätöntä lukuunottamatta, mutta se kuva, minkä kirja antaa kaupungista ja sen kehityksestä on kiinnostava. Tätä kirjaa en sanoisi kaikkein helppolukuisimmaksi. Tapahtumiin ja niiden välisiin yhteyksiin on keskityttävä. Toisinaan hidas ja tarpeettoman tuntuisia tapahtumia sisältävä tempo voi hankaloittaa tai ainakin hidastaa lukemista. Suosittelenkin pitempi hermoiselle lukijalle, jolla on aikaa edetä hitaasti ja keskittyä. Etenkin kun kirjassa pohditaan paljon aikaa ja iättömyyttä ja jonkin verran hengellisiäkin asioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti