perjantai 22. tammikuuta 2016

Ryan Gattis: Vihan kadut

Alkuteos: All Involved (2015)
Suomentaja: Ilkka Salmenpohja
Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)
Sivumäärä: 332
Kustantaja: Like
ISBN: 978-952-01-1327-8
Muoto: E-kirja
Peukku: ^^b
Huom: Kiitos Elisa Kirja ja HelMetin Epos-elukupiiri
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 4, 17, 26, 34 ja 44


*Los Angeles liekeissä
Kun valkoiset poliisit pahoinpitelivät mustan Rodney Kingin ja todettiin syyttömiksi vuonna 1992, Los Angeles ajautui kaaokseen. Jengit ottivat lähiöissä mittaa toisistaan, ja kuuden päivän aikana kaupungissa kuoli väkivaltaisuuksiin yli viisikymmentä ihmistä.


Ryan Gattisin ylistetty ja kunnianhimoinen romaani Vihan kadut päästää ääneen ja linkittää toisiinsa latinojengien jäsenet, palomiehet, sairaanhoitajat ja nuoret, joilla on vielä mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuutensa suuntaan.*


Gattisin kirjan alkuperäinen nimi All Involved on varsin kuvaava. Kirjassa kun vuoden 1992 mellakoiden tapahtumi seurataan viiden päivän aikana useiden eri henkilöiden kautta. Kaikki nämä henkilöt kuitenkin liittyvät jollain tavalla toisiinsa. Jos eivät aivan suoraan, niin ainakin jonkun toisen kautta. Viiden päivän aikana useampi henkilö saa siis äänensä kuuluviin ja heidän tarinansa muodostavat eräänlaisen ketjun, joka kuvaa tapahtumia raa’an rehellisesti. Varsinkin parin ensimmäisen henkilön tarinat ovat melko raakoja. Sen ei kuitenkaan pidä antaa pelästyttää, sillä kaikki tarinat eivät ole sellaisia vaikka raakuuksia niihinkin sisältyy.


Vaihtamalla kertojaa Gattis on onnistunut luomaan uskomattoman läpileikkauksen tapahtumiin ja myös itse kertojiin. On jännittävää, miten lukija ensin ehtii muodostamaan jonkinlaisen käsityksen kustakin toisten kertoman perusteella ja sitten äkkiä onkin itse kulloisenkin henkilön pään sisässä. Tai miten erilailla kertomuksen varsinaisen osan aloittava Payasa näkyy muille… Hienoa on se, että tekstit tuntuvat todella kuvastavan kertojaansa. Heidän elämänsä ja taustansa näkyy kielestä ja heidän tyylistään kertoa asioita. Taitoa on myös kysynyt se, että hahmot on järjestetty oikein. Vaikka kertojia on paljon ja heillä on monia nimiä, pysyy lukija silti helposti kärryillä, sillä kerrontajärjestys on looginen. Linkit seuraavaan kertojaan löytyvät tekstistä. Vaatii taitoa järjestää tarinat uskottavaan ja selkeään järjestykseen.


Vaikka suurin osa henkilöistä on kiinnostavia ja osaa jää jopa kaipaamaan ja janoamaan enemmän tietoa heistä, on kirjassa myös pari henkilöä, jotka tuntuivat minusta hieman irrallisilta itse päätarinan kannalta. Ymmärrän kyllä miksi heidät tarinoineen on laitettu mukaan, sillä he valottavat joitain tapahtumia paremmin, mutta kuitenkin. Yksi tällaisista on nimetön sotilas. Muutenkin viidennen päivän kuvaukset ovat ehkä laimeimpia osia kirjasta, mikä on tietenkin ymmärrettävää kun myrsky on jo laantumassa.


Kirjan kieli on elävää ja nappaa mukaansa. Teksti on vaihtelevaa, mikä heijastaa kulloistakin tilannetta ja kertojaa. Mukana on paljon vierasperäisiä sanoja ja ilmauksia, mutta ne eivät lukiessa häiritse. Jos tarvetta on, kirjan lopussa on hyvä sanasto selityksineen. Näin lukija voi halutessaan käydä merkitykset tarkastamassa lukemisen lomassa.


Kun sain kirjan loppuun olin yllättynyt kahdesta asiasta. Siitä, että kirja loppui jo vaikka niin paljon olisi vielä ollut sanottavana ja kerrottavana ja niin moni tarina jäi kesken ja auki. Suurempi yllätys oli kuitenkin itselleni se, ettei mikään edellämainituista oikeastaan haittaa. Henkilöt jäävät elämään kukin omaa elämäänsä ja tavallaan lukija saa ainakin toivoa, että heille käy ehkä paremmin.

Tätä kirja itse en varmaankaan olisi ilman lukupiiriä lukenut. Nyt olen onnellinen, että se valikoitui luettavaksi sillä se on kiihkeä, kiinnostava ja täynnä elämää vaikkakin ehkä kuoleman kautta. Todella elähdyttävä lukukokemus, joka nappaa mukaansa eikä pitkäkään bussimatka tunnu ollenkaan niin pitkältä. Suosittelen ainakin kokeilemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti