sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Anu Laitinen: Pohjolan prinsessat - Viikinkineidoista renessanssiruhtinattariin

Alkuteos: Pohjolan prinsessat - Viikinkineidoista renessanssiruhtinattariin (2009)
Ilmestymisaika: 2010 (ko.painos)
Sivumäärä: 223
Kustantaja: Atena
ISBN: 978-951-796-595-8
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2016: 28. Oman alansa pioneerinaisesta kertova kirja (26/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 3, 5, 14 ja 44


*Prinsessa merkitsee monelle satujen joutilasta neitoa, mutta todellisten Pohjolan prinsessojen elämä oli paljon hurjempaa. Keskiajan hoveissa he luovivat hengenvaarallisten valtataisteluiden ja juonitteluiden verkostoissa. Kruununperijättäreksi saattoi päätyä vasta kapaloissaan jokelteleva prinsessa, ja veristen veljessotien keskellä teini-ikäinen ruhtinatar oli yhtäkkiä valtakamppailun johdossa.


Pohjolan prinsessat kertoo näiden naisten tarinoita viikinkiajan myyttisistä vallasnaisista uuden ajan renessanssiruhtinattariin. Kuinka prinsessa Ingegerdistä tuli ortodoksinen pyhimys? Miten tanskalaisprinsessat Jutta ja Agnes pakenivat luostarista, johon heidät oli teljetty? Entä miten elämä heitteli vaalikuningas Karl Knutsson Bonden tyttäriä, kun isä kerta toisensa jälkeen valittiin hallitsemaan ja sitten taas syöstiin vallasta?


Prinsessat ammensivat elämäänsä voimia ja neuvoja vanhoista tavoista ja laeista, ja kristinuskon tulo, keskiajan hovikulttuuri ja renessanssisivistys muuttivat heidän maailmaansa. Prinsessojen kohtaloissa heijastuvatkin sekä naisen elämän mahdollisuudet ja rajat.


FT Anu Lahtisen kiehtovassa tietokirjassa prinsessojen erilaiset kohtalot heijastavat Pohjolan värikästä elämää.*


Kansantajuisesti ja kiinnostavasti kirjoitettu teos esittelee varsin kattavan valikoiman pohjoisen enemmän tai vähemmän tunnettuja prinsessoja, jotka todellakin ovat oman alansa edelläkävijöitä. Kirja kertoo heidän elämästään, siitä miten he joutuivat välillä poliittisen pelin pelinappuloiksi ja kuinka toisinaan he itse lähtivät pelaamaan valtapeliä - joskus jopa varsin menestyksekkäästi.


Teos on kuvitettu miellyttävästi ja kuvat tukevat mainiosti tekstiä. Samoin kuin mukaan liitetyt pätkät kirjeistä tai lauluista, joissa prinsessat esiintyvät. Kaikin puolin toisenlaisen kuvan prinsessoista ja heidän elämästään saa tämän teoksen pohjalta. He eivät todellakaan ole sellaisia kuin satujen todelliset prinsessat. He olivat taistelijoita ja monella tapaa merkittäviä henkilöitä.

Vakuuttava ja selkeä tietokirja heille, joita kruunupäät kiinnostavat. Kirja antaa hyvän kuvan pohjoisten hovien muodostumisista ja liitoista. Juurikin niiden prinsessojen kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti