sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Kevin Crossley-Holland: Näkyjen kivi

Alkuteos: The Seeing Stone (2000)
Suomentaja: Kaisa Kattelus
Kuvittaja: Medieval Life Illustrations, Dover Publications Inc. (puupiirroksia)
Ilmestymisaika: 2001 (ko.painos)
Sivumäärä: 359
Kustantaja: Tammi
ISBN: 951-31-2137-2
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Arthur-trilogia #1
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 17, 42 ja 46


*Kolmetoistavuotias Arthur de Caldicot asuu isänsä linnassa Englannin ja Walesin rajaseudulla. Eletään vuotta 1199, ristiretkien aikaa. Arthurkin haaveilee, että hänestä jonain päivänä tulee ritari, vaikka häntä patistetaan opintielle - onhan hän perheen ainoa lukutaitoinen. Eräänä päivänä isän ystävä Merlin antaa Arthurille salaperäisen kiven, jonka mustasta pinnasta heijastuu tarina eräästä toisesta Arthurista, muinaisesta kunkinkaasta.


Arthur kirjoittaa runoja ja pitää päiväkirjaa, jonka sivuilla keskiajan arki elää todentuntuisena. Hän pohtii paitsi omaa tulevaisuuttaa, myös aikansa uskomuksia ja tapoja ja yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuutta: miksi hänen ystävänsä Gatty elää kurjuudessa, kun hänellä itsellään on kaikkea yllin kyllin. Arkisen elämän lomassa kulkee kuningas Arthurin kiehtova taru. Pian kahden Arthurin kohtalot alkavat kutoutua jännittävästi toisiinsa.


Näkyjen kivi on trilogian ensimmäinen osa, huiman historiallisen fantasiasarjan aloitus. Se on paitsi seikkailu, joka kasvaa Arthurin mukana, myös katsaus historiaan, kuningas Arthurin aikaan. Kirjalle on myönnetty Guardian Children’s Fiction Prize -kirjallisuuspalkinto.*


Kirja on kerrottu nuoren Arthurin päiväkirjamaisten merkintöjen avulla. Hän kertoo ihastuttavan viattomasti, jopa naiivisti, elämästä ja ajatuksistaan. Kuvailu on rikasta ja kiinnostavaa, tapahtumat heräävät henkiin ja niitä on mukava seurata. Arthur antaa myös muista hahmoista teräviä havaintojaan, joten heistä miltei väistämättä joko pitää tai ei pidä. Ihan sen mukaan, miten Arthur heihin suhtautuu. Tosin joissain tapauksissa sattumusten summien suhteen lukija on mitä todennäköisemmin fiksumpi kuin nuorukainen…


Aseenkantajaksi halajavan Arthurin elämään on hienosti sulautettu kivi, jonka kautta hän näkee sen oikean kuningas Arthurin elämää. Tai siis tässä tapauksessa sitä, miten kuningas sai alkunsa. Suurin osa kiven näyttämistä tapahtumista kun koskeen kuningas Utheria ja hänen kuningatartaan. Näissä muinaisissa tapahtumissa on kiintoisia liittymäkohtia oman Arthurimme elämään.

Nopealukuista ja kiinnostavaa tekstiä. Ristiretkien aikaista elämää sen epäoikeudenmukaisuuksineen ja tapoineen. Sopivassa määrin seikkailua ja fantasiaa. En pidä tekstiä liian raskaana lukea, joten tätä trilogiaa kannattaa vähemmän lukeneenkin uskaltautua koettamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti