perjantai 15. heinäkuuta 2016

Kevin Crossley-Holland: Ylityspaikalla

Alkuteos: At the Crossing-Places (2001)
Suomentaja: Kaisa Kattellus
Kuvittaja: Medieval Life Illustrations, Dover Publications Inc. (puupiirroksia)
Ilmestymisaika: 2002 (ko.painos)
Sivumäärä: 415
Kustantaja: Tammi
ISBN: 951-31-2138-0
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Arthur-trilogia #2
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 3, 17, 41, 42, 44 ja 46


*Ylityspaikkoja ovat kahlaamot ja sillat ja vuorovesimaat, Englannin ja Walesin raja, keskiyö ja uudenvuodenyö. Ne ovat paikkoja ja aikoja, jolloin voi tapahtua muutoksia.


Arthur de Caldicot on päässyt aseenkantajaksi lordi Stephen de Holtin palvelukseen. Heidän suunnitelmissaan on lähteä ristiretkelle. Ennen sitä Arthurin täytyy kuitenkin saada oma hevonen ja haarniska sekä oppia palvelemaan lordia. Hänen on totuteltava asumaan Holtin linnassa, sen arjessa ja juhlassa. Samaan aikaan Arthur saa uutta tietoa syntyperästään js kohtaa oikean isänsä, pelottavan sir William de Gortanoren. Aina kun vain voi, Arthur ottaa esiin Merliniltä saamansa näkyjen kiven. Se kertoo kuningas Arthurin elämänvaiheista, ritarikunnan synnystä ja kukoistuksesta, ritareiden uroteoista ja lemmenleikeistä.


Kertoja-Arthurin ja kuningas Arthurin elämän jännittävistä käänteistä syntyy elävä ja monikerroksinen tarinoiden kudos, joka vie lukijan mukanaan kiehtoviin historiallisiin ja myyttisiin maailmoihin.


Kevin Crossley-Holland (s.1941) on monipuolinen kirjailija sekä myyttien, legendojen ja kansantarujen tuntija. Arthur-trilogian ensimmäinen osa Näkyjen kivi, on palkittu mm. Guardian Children’s Fiction Award -palkinnolla.*


Nuori Arthur on pääsemässä kiinni elämäänsä sir Stephenin aseenkantajana. Hän kertoo tuttuun rehellisen viattomaan tyyliinsä elämästään, sattumuksista, unelmista ja kivensä näyttämästä menneisyydestä, jossa kuningas Arthurin ritarit suorittavat urotekojaan ja alkavat vähitellen kaipailemaan itsensä Graalin maljan perään. Jälleen kerran kahden Arthurin elämät tuntuvat limittyvän toisiinsa ja kiven näyt ohjaavat nuoremman elämää. Ne tuntuvat kuin varoittavan tai vihjaavan tulevista tapahtumista.


Tarina etenee vauhdikkaasti ja Arthur tutustuttaa lukijansa paremmin ystäviinsä ja keskiaikaiseen elämään. Mielenkiinto pysyy helposti yllä, eikä kirja ole missään kohtaa raskas lukea. Ehkä joissain paikoissa osa kuningas Arthurin legendaa koskevista osista saattaa olla vaikeampitajuisia, sillä ne eivät ainakaan itselleni ole olleet ennestään tuttuja. Siksi lukeminen onkin mielenkiintoista myös varttuneemmalle. Legendasta oppii paljon uutta.

Uskaltaisin suositella Arthur-trilogiaa tässä vaiheessa historiasta kiinnostuneille lukijoille. Tarnassa on maagisia elemettejä, mutta ei missään tapauksessa liikaa. Se on enemmän historiallinen, pienellä ripauksella mystiikkaa ja vanhoja uskomuksia. Samalla se on koskettava nuorukaisen kasvutarina, jossa keskustellaan myös oikeudenmukaisuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti