maanantai 18. heinäkuuta 2016

Kevin Crossley-Holland: Rajaseudun kuningas

Alkuteos: King of the Middle March (2003)
Suomentaja: Kaisa Kattellus
Kuvittaja: Medieval Life Illustrations, Dover Publications Inc. (puupiirrokset) & Hemesh Allens
Ilmestymisaika: 2004 (ko.painos)
Sivumäärä: 456
Kustantaja: Tammi
ISBN: 951-31-2139-9
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Arthur-trilogia #3
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 3, 17, 32, 41, 42, 44 ja 46


*Tuhannet ritarit aseenkantajineen tungeksivat Venetsijan kujilla: on alkamassa neljäs ristiretki. Heidän joukossaan on nuori, innokas Arthur de Caldicot, joka pian lyödään ritariksi. Mutta ristiretkeläiset alkavat juonitella ja kinastella keskenään. Kaikki johtaa kaaokseen, sodaksi yltyvään verenvuodatukseen, jossa kristitty kääntyy kristyttyä vastaan ja saraseenit tarttuvat sapeleihinsa.


Arthurin silmät aukenevat sodan kauhuille. Hän katsoo näkyjen kiveen ja ymmärtää, että kuningas Arthurin ja hänen ritariensa teot ovat raakuudessaan vähintään yhtä suuria kuin kunniakkuudessaan. Arthur pohtii myös omaa elämäänsä: kihlaustaa, ystävyyttään kotikylän Gatty-tytön kanssa, äitiään jonka löytämisestä uneksii sekä isäänsä, joka osallistuu ristiretkeen hirvittävin seurauksin…


Sota, rakkaus, murha, magia ja mytologia… Eri elementit kietoutuvat vauhdikkaaseen kertomukseen, joka luo eloisan kuvan keskiaikaisesta elämänmenosta. Lukijansa lumonneen trilogian tummasävyinen, hätkähdyttävä päätösosa.*


Trilogian viimeisessä osassa nuori Arthur joutuu todella kohtaamaan itsensä ja kasvunsa nuorukaisesta mieheksi. Hän joutuu ottamaan paljon vastuuta, eikä hänen tiensä ole helppo. Siitä jo yksin sotaisat ristiretkeläiset pitävät huolen. Tämän lisäksi hänen on kohdattava isänsä ja tämän tekojen seuraukset selvittääkseen sen, kuka hän todella on ja missä on hänen paikkansa.


Kiven Arthur kohtaa myös vaikeuksia, sillä Graalin maljan etsintä ei tuota toivottua tulosta ja vähitellen Camelotin unelma lähenee loppuaan. Jälleen kiven tapahtumat tuntuvat liittyvän läheisesti kirjan todellisuuteen.


Rajaseudun kuningas on jokseenkin raskaampaa luettavaa kuin sarjan kaksi aikaisempaa osaa. Se on kuitenkin varsin ymmärrettävää, onhan poika kasvanut mieheksi ja joutuu kohtaamaan aikuisten vastuut. Sota ja menneisyyden selvittely eivät ole koskaan helppoa, vaikka valoisiakin hetkiä pilkahtelee mukana. Viimeinen osa solmii upeasti yhteen lankoja ja hahmoja, vaikka joidenkin kohtalot jätetään melkoisen avoimiksi. Näin lukija pystyy ja saa mahdollisuuden itse kirjoittaa Arthurille mieleisensä lopun.

Hienosti yhdistettyä historiaa ja magiaa. Vauhdikas kertomus, jonka parissa ei ehdi pitkästymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti