Alkuteos: Life with Picasso (1964)
Toimittaja: Carlton Lake
Suomentaja: Heidi Järvenpää
Ilmestymisaika: (ko.painos)
Sivumäärä: 438
Kustantaja: Otava
ISBN: 978-951-1-24103-4
Muoto: Nid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2016: 43. Kirjassa mukana Pablo Picasso (35/50)
*Tämä muistelmateos on ehkä intiimein ja paljastavin muotokuva, mitä Picassosta on koskaan saatettu julkisuuteen. Françoise oli 21-vuotias ja Picasso häntä neljäkymmentä vuotta vanhempi, kun heidän tiensä yhtyivät miehitetyssä Pariisissa. Lähes kymmenen vuoden ajan Françoise jakoi Picasson elämän ja synnytti hänelle kaksi lasta. Se oli elämää, jota Picasson nerous sekä valaisi että varjosti. Françoise Gilot kertoo millainen Picasso oli elämäntoverina, isänä, taiteilijana. Lisäksi hän piirtää osuvia muotokuvia Picassosta, Gertrude Steinista, André Gidestä, Jean Cocteausta, Braquesta. Kaikkineen kirja kasvaa huimaksi kuvaukseksi elämästä, joka on kaukana tavanomaisesta.*
En oikeastaan ole koskaan tiennyt juuri mitään Picassosta. Häneen olen yhdistänyt vain epämääräisen kuvan vanhasta miehestä ja kubismin. Ja oikeastaan vain maalaukset. Näin ollen opin tämän kirjan kautta jotain Picassosta ja hänen taiteestaan. Jos en muuta, niin ainakin sen, että hän on taiteilijana ollut äärettömän monipuolinen ja lahjakas ja tehnyt uskomattomia töitä. Hän on siis taiteen osalta maineensa kyllä ansainnut.
Sen sijaan se, mitä kirjasta oppii Picassosta ihmisenä, ei ole niinkään kaunista. Ihmisenä Picasso tuntuu nimittäin olleen luonteeltaan enemmän kiukutteleve pikku poika jos ei saanut mitä halusi. Ainakin minulle Françoise maalaa Picassosta kuvan äärimmäisen itsekeskeisenä ihmisenä, joka nautti siitä, että sai pyörittää lähipiiriään miten halusi. En siis todellakaan ihastunut tähän persoonaan. Sen sijaan kertojana Françoise on mitä ilmeikkäin ja raikkain. Hän kuvaa hyvin elämää ja tunteitaan, sekä piirtää hienoja tilannekuvia tapahtumista. Monesti ihmettelinkin lukiessani, miten sokeaa onkaan rakkaus…
Kiintoisa ja aivan varmasti ajatuksia herättävä teos, josta voi olla varsin montaa mieltä. Uskon, että tästä muistelmateoksesta joko pitää tai ei.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti