lauantai 24. helmikuuta 2018

Robin Hobb: Salamurhaajan taival

Alkuteos: Assassin’s Quest (1997)
Suomentaja: Sauli Santikko
Ilmestymisaika: 2004 (ko.painos)
Sivumäärä: 975
Kustantaja: Otava
ISBN: 951-1-19711-8
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Näkijän taru #3 / The Farseer #3
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2018: 34. Kirjassa syntyy tai luodaan jotain uutta (10/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 7, 14, 28, 29, 33 ja 38
Hyllynlämmittäjä: 11


*Kuuden herttuakunnan kohtalo on vaakalaudalla vanhan kuninkaan kuoltua. Kruununprinssi Totuus on kadonnut matkallaan Vuorimaille etsimään tarujen ikiaikaisia, jotka voisivat pelastaa valtakunnan punalaivojen kauheilta hyökkäyksiltä. Valta on anastanut kruunun veljeltään, rosvonnut Peuralinnan ja jättänyt kansansa merirosvojen armoille. Tukenaan hänellä on ryhmä, joka ei arkaile käyttää muinaista magiaa pahuuden ja kuninkaansa palvelemiseen.

Ainut joka voisi pelastaa valtakunnan on salamurhaaja Fitz, mutta hänen uskotaan kuolleen. Vain harva tietää, että ystävät ovat pelastaneet FitzUljaan kauhistuttavalta lopulta. Riittävätkö Fitzin ja hänen susikumppaninsa Yönsilmän taidot palauttamaan Kuuden herttuakunnan mahdin?

Salamurhaajan taival päättää Robin Hobbin mahtavan Näkijän taru -trilogian. Se on fantasiakirjallisuuden hienoimpia helmiä, unohtumaton tarina, jossa on klassikon ainekset. Sarjan muut osat ovat Salamurhaajan oppipoika ja Kuninkaan salamurhaaja.*



Alkuvuoden massiivinen lukuprojekti on nyt saatettu päätökseen. Tämä trilogia on odotellut lukemista hyllyssäni jo jonkin aikaa ja kuten taisin todeta aikaisemmin, kyllä kannatti. Kokonaisuutena Näkijän taru -trilogia on upeaa luettavaa. Siinä on kepeyttä ja hauskuutta, mutta myös suuria ongelmia ja surua. Se on vaikuttava kasvukertomus, jossa kaikki ei ole ruusuilla tanssimista ja sankarit joutuvat kohtaamaan ongelmia ja vastoinkäymisiä joista kaikista ei päästä ylitse. Ei ainakaan sillä parhaimmalla mahdollisella vaihtoehdolla. Joskus on vain tyydyttävä “pienempään pahaan”...

Trilogian päättävä Salamurhaajan taival on eräällä tapaa kaikkein raskain kolmesta kirjasta. Siinä kummitellaan toivolla ja tulevaisuuden odotuksilla, odotellaan aikaa parempaa. Ja koko ajan näyttää siltä, että asiat menevät aina vain huonompaan ja huonompaan. Tässä kirjassa käsitellään myös ihmisten välisiä suhteita jo selvästi aikuismaisemmalla tavalla, onhan Fitz jo ehtinyt selvästi miehen ikään. Mikä tärkeintä, vaikka aiheet ovat raskaita ja tummia, ei huumoria ole unohdettu. Joskin senkin sävy voi olla aikaisempaa tummepaa.

Loistavaa fantasiaa aikuisempaankin makuun vaikka trilogian päähenkilö onkin melkoisen nuori vuosiltaan. Itseäni alkoi heti himotella ottamaan lukuun tarinan jatko Lordi Kultainen -trilogia ja näköjään vasta viime vuosina ilmestynyt ja ainakin vielä suomentamaton Fitz and the Fool -trilogia. Ehkä kuitenkin koetan nyt jatkaa tätä oman hyllyn tyhjentämistä… Ainakin toistaiseksi.

tiistai 20. helmikuuta 2018

A. R. Wise: 314

Alkuteos: 314 - Book 1 (2012)
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 304
Kustantaja: ?
ISBN: ?
Muoto: e-kirja (kindle)
Sarjamerkintä: Widowsfield Trilogy #1
Peukku: q^^
Huom: Saatavana myös audiobook, lukijana Vanessa Johansson
Lukuhaaste 2018: 6. Kirja on julkaistu useammassa kuin yhdessä formaatissa (9/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 3
Hyllynlämmittäjä: 10


*Alma Harper has been trying to forget what happened in Widowsfield 16 years ago. She has a good life as a music teacher now, and might rekindle her relationship with her one true love. However, the number 314 haunts her, and threatens to bring her back to the day that her brother disappeared. When a reporter shows up, just days before March 14th, Alma realizes that her past is coming back to haunt her. What happened on March 14th, at 3:14, 16 years ago? No one but The Skeleton Man can remember.*

Tämä trilogia on oikeastaan yksi tarina. Ainakin jos kirjailijan omia kommentteja on uskominen. Kukin kirjoista avaa tarinaa hieman erilailla, jolloin rakentuu yhtenäinen kokonaisuus. Saa siis nähdä, koska tulee loput osat luettua, sillä ensimmäinen osa ei täysin vakuuttanut minua.


Ensimmäisessä osassa avataan maailmaa ja se keskittyy Almaan ja tämän kadonneen veljen muistoon. Se on välillä melkoisen pelottavaakin luettavaa, sillä lukija pääsee katsomaan, mitä kamalaa oikein tapahtuikaan 16 vuotta sitten. Näiden miltei kingmäisten kauhupätkien jälkeen palataan aina “normaaliin” aikaan, jossa Almalla on melko tavallisia ongelmia: on/off-suhde, menneisyyden taakat jne. Ehkä vähän tylsäksi menee se, että äkkiä tuntematon reportteri ja tämän pari kustantavat täyshemmottelun ja mukaan sotketaan huumesotkuja, katkaisuhoitoa ja muuta hollywoodmaista kamaa... Kaikki vain sen takia, että halutaan leikkiä haamujengiä.


Lukijan kannalta kahdessa ajassa seikkailu on hivenen haastavaa. Menneisyyden pätkät eivät ole mitenkään selviä lukijalle. Kamalia asioita tapahtuu ja vaikka muut tietävät syyn, he varovat visusti sitä sanomasta. Vastapainona olevat normaaliajan tapahtumat taas saavat väliin hermostumaan, sillä asiat eivät etene. Tai sitten ne ovat liian hollywoodmaisia, kuten jo vihjasin. Onneksi vähitellen asioita alkaa selvitä myös lukijalle, vaikka vielä paljon jääkin pimentoon...

Toinen ja kolmas osa jatkaisivat tarinaa itse Widowsfieldin kaupungissa. Toinen kertoisi tapahtumista yhdessä ajassa ja toinen taas jakaisi ajankuvan kohti päätöstä. Mutta millainen se päätös oikein tuleekaan olemaan? Mitä kaikkia salaisuuksia vielä onkaan paljastumatta?

perjantai 16. helmikuuta 2018

Sue Grafton: S niin kuin synti

Alkuteos: S is for Silence (2005)
Suomentaja: Laura Haavisto
Ilmestymisaika: 2008 (ko.painos)
Sivumäärä: 432
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-952-459-896-5
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Kinsey Millhone Aakkosmurhat #19
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2018: 38. Kirjan kannessa on kulkuneuvo (8/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 9, 11, 19 ja  24
Hyllynlämmittäjä: 9
Lukulistalta: 4

*Yhdysvaltain kansallispäivänä vuonna 1953 kalifornialaisen pikkukaupungin kaunotar Violet Sullivan laittautuu parhaimpiinsa ja lähtee katsomaan juhlapäivän ilotulitusta. Häntä ei nähdä enää koskaan. Jotkut sanovat hänen karanneen toisen miehen matkaan. Toiset uskovat aviomiehen surmanneen hänet.

Äidin selvittämätön kohtalo ei ole koskaan jättänyt Violetin tytärtä Daisyä rauhaan. Yli 30 vuotta tapahtuman jälkeen hän palkkaa yksityisetsivä Kinsey Millhonen saadakseen tietää totuuden. Kinseyn yllätykseksi moni kaupungin asukkaista tietää Violetista paljon enemmän kuin haluaa paljastaa.*



Tässä on raikas suomennos tuttuun sarjaan. Kinsey tuntuu heräävän uudella lailla eloon ja todella nautin lukemisesta, jota tosin hivenen harmensi tieto kirjailijan kuolemasta vuoden vaihteen paikkeilla… Kinseyn tarina ei ikinä tule loppuunsa…

Kirjaan antoi uuden ja raikkaan tuulahduksen paitsi hyvä käännös, myös kirjailijan käyttämä uusi tyyli. Aikaisemmin Grafton on pitänyt perspektiivin tiukasti Kinseyssä ja nykyajan tapahtumissa. Tällä kertaa lukija pääsee kuitenkin seuraamaan myös menneitä tapahtumia ja vieläpä useammankin osallisen kautta. Nämä menneisyyden tapahtumat on sijoitettu hyvin “nykyajan” tapahtumien ja tutkimuksien lomaan niin, että ne avaavat ihmisten sanomisia yllättävilläkin tavoilla. Kaikki kun eivät aina kerro totuutta tai jokin asia onkin tapahtunut toisin kuin yleisesti on uskottu tapahtuneen…

Se, mistä jälleen kerran motkotan, on kirjan loppu. Se nimittäin rysähtää päälle melkoisella voimalla ja hyvin äkkiä. Siihen ei oikein ehdi valmistautua kaiken muun tapahtuvan ohessa. Tästäkin huolimatta Kinseyn seurassa viihtyy hyvin jälleen kerran.

keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Agatha Christie: Hänet täytyy tappaa

Alkuteos: Appointment with Death (1958)
Suomentaja: Helsingin yliopiston suomentajakurssi
Ilmestymisaika: 1989 (ko.painos)
Sivumäärä: 203
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-01281-5
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Hercule Poirot #16 / Sapo #121
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2018: 26 . Kertoo paikasta, jossa en ole käynyt (7/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 16, 19, 24 ja 33
Hyllynlämmittäjä: 8
Lukulistalta: 3

*>>Ymmärrätkö nyt, että hänet täytyy tappaa?>> Hercule Poirot on juuri saapunut Jerusalemiin, kun hän kuulee uhkauksen yön hiljaisuudessa sulkiessaan hotellihuoneensa ikkunaa. >>Tuntisin kyllä tuon äänen>>, hän mutisee ja ihmettelee, miksi jokin seikka aina tuo mieleen rikoksen, meni hän minne tahansa.

Näin alkaa tarina rikkaasta amerikkalaisesta perheestä, jota hallitsee leskirouva Boyton sadistin ottein. Kun lihava hämähäkki verkossaan tämä nainen vaanii tyttäriään, poikiaan, miniäänsä. Seurustelu ulkopuolisten kanssa on kielletty, kukaan ei saa tehdä mitään ilman vanhan rouvan lupaa, kaikkien on tanssittava hänen pillinsä mukaan. Paine käy sietämättömäksi nyt kun perhe on ensi kertaa matkalla ja nuoret näkevät muutakin maailmaa. Tunnelma kiihtyy, ahdistuu, jännittyy äärimmillee… Ja niin siinä lopulta käy, että Hercule Poirotin ammattitaitoa tarvitaan.*



Tämä Poirot-tarina on kerrottu ulkopuolisin silmin. Tapahtumia seuraillaan useammankin hahmon kannalta; niin Poirotin itsensä kuin jutun pyörteisiin joutuvien ihmistenkin. Tämä antaa tapaukseen kiintoisan katsannon, sillä kukaan ei oikeastaan tiedä kaikkea ja kaikki ovat varsin kärkkäitä tekemään omat olettamuksensa, jotka sitten edesauttavatkin melkoisen sopan syntymisessä. Kaikeksi onneksi Poirot on tarkkana!

Kerronta on vauhdikasta ja tempaisi ainakin minut jälleen kerran mukaansa. Suomennos on hyvää työtä ja tekstiä lukee mielellään. Tämän perinteisen salapoliisitarinan parissa viihtyy mainiosti. Mikä parasta, televisioversion nähneillekin on tarjolla uutta.

maanantai 12. helmikuuta 2018

Victor Hugo: Kurjat - V Jean Valjean

Alkuteos: Les Misérables (1862)
Suomentaja: Eino Voionmaa
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 233
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: 978-952-282-959-7
Muoto: e-kirja (EPUB)
Sarjamerkintä: Kurjat #5
Peukku: q^^
Huom: 5 osainen Kurjat on saatavana ilmaiseksi Elisa Kirjasta. Kukin osa omana e-kirjanaan.
Lukuhaaste 2018: 1. Kirjassa muutetaan (5/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6, 24 ja 33
Hyllynlämmittäjä: 6
Lukulistalta: 2

*Kurjat eli Les Misérables on ranskalaisen Victor Hugon vuonna 1862 ilmestynyt romaani, joka kertoo tavallisen kansan ihmiskohtaloista 1800-luvun alkupuolen Ranskassa.

Viiteen osaan jakautuneen kirjan kantavia teemoja ovat yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuus, viattomien kärsimys ja velvollisuudentunto. Kurjat on kansainvälisesti yksi tunnetuimmista ranskalaisen kirjallisuuden klassikoista, joka on jäänyt elämään yhä uusissa sovituksissa elokuvista musikaaleihin.*



Kurjien viimeinen osa kokoaa tarinan palasia yhteen. Se on oikeastaan melkoisen surullinen, sillä rakkaudesta Jean Valjean luopuu paljosta. Yrityksessään olla parempi ihminen hän onnistuu, mutta siitä huolimatta on lopulta vain itse onneton. Paljon kärsinyt mies ei enää oppinut elämään kuin olisi ansainnut. Mikä surullisinta, suurin osa hänen tekemästään hyvästä selviää aivan liian myöhään muille tai joku muu koettaa ottaa siitä kunnian. Maailma on epäoikeudenmukainen omille kurjilleen, mikä onkin yksi kirjan perusajatuksista.

Kaiken kaikkiaan Kurjat on hengästyttävä lukukokemus. Lähinnä jo oman paksuutensa ansiosta. Se kuvaa hienosti oman aikansa oloja ja elämää, nostaa esiin hienoja ihmistyyppejä, jotka ovat tosin melko karikatyyrisiä, ja kertoo kovan kasvutarinan. Kurjat on raskasta luettavaa, sillä se ei ole mitenkään iloinen kirja. Se on tarina taistelusta ja selviytymisestä.

lauantai 10. helmikuuta 2018

Victor Hugo: Kurjat - IV Idylli Plumet- ja epopeia Saint-Denis-kadun varrella

Alkuteos: Les Misérables (1862)
Suomentaja: Eino Voionmaa
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 299
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: 978-952-282-958-0
Muoto: e-kirja (EPUB)
Sarjamerkintä: Kurjat #4
Peukku: q^^
Huom: 5 osainen Kurjat on saatavana ilmaiseksi Elisa Kirjasta. Kukin osa omana e-kirjanaan.
Lukuhaaste 2018: 1. Kirjassa muutetaan (5/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6, 24, 33 ja 46
Hyllynlämmittäjä: 6
Lukulistalta: 2

*Kurjat eli Les Misérables on ranskalaisen Victor Hugon vuonna 1862 ilmestynyt romaani, joka kertoo tavallisen kansan ihmiskohtaloista 1800-luvun alkupuolen Ranskassa.

Viiteen osaan jakautuneen kirjan kantavia teemoja ovat yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuus, viattomien kärsimys ja velvollisuudentunto. Kurjat on kansainvälisesti yksi tunnetuimmista ranskalaisen kirjallisuuden klassikoista, joka on jäänyt elämään yhä uusissa sovituksissa elokuvista musikaaleihin.*



Neljäs osa Kurjista on tähän asti ehkä kaikkein tylsin ja turhimman oloinen. Se kuvaa Mariuksen ja Cosetten suhteen kehitystä, kertoo orpopoikien elämästä ja kuvaa sitä, kuinka vallankumous alkaa nostamaan päätään ja kuinka barrikaadeja aletaan rakentamaan. Niin, onhan siinä vielä muutama vankilapakokin, mutta… Tunnelman rakentajana ja tulevien tapahtumien pohjustajana osa toimii, mutta itse tarinan aktiivisten tapahtumien kannalta se on jokseenkin tylsä.

keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Juha-Pekka Koskinen: Benjamin Hawk - Myrsky nousee

Alkuteos: Benjamin Hawk - Myrsky nousee (2017)
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 192
Kustantaja: Karisto
ISBN: 978-951-23-6288-2
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Benjamin Hawk #2
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 11, 14, 23, 26, 28 ja 47

*”Rahaa on maailma väärällään, se pitää vain osata lypsää esiin.”

Benjamin selvisi kotiin ensimmäisestä seikkailustaan, mutta ankaran sedän suutarinverstas alkaa pian ahdistaa. Meri aarteineen houkuttaa, etenkin isoisän ehtymättömiä tarinoita kuunnellessa. Kun kaupunkiin saapuu pahamaineinen merirosvojen jahtaaja Edward Wolf, Benjamin ja isoisä nostavat ankkurin. Pian ollaan Black Starin kannella karskin ja kerran jo hirressäkin roikkuneen kapteeni Gunin komennossa.*



Tarjolla on huumoria ja hyviä puujalkavitsejä höystettynä moniin viittauksiin oikeisiin merirosvoihin. Näin ollen myös aikuinen lukija nauttii tästä lastenkirjasta, jossa on paljon vauhtia. Tylsiä hetkiä ei tule, sillä tapahtumat suorastaan vyöryvät eteenpäin ja lankoja punotaan yksiin oikein kutkuttavilla tavoilla. Mukana on niin uusia kuin vanhojakin tuttuja, osa jopa sellaisia, jotka pääsevät yllättämään. Hieno ja kiinnostava seikkailu, joka jättää hyvälle mielelle. Jatkoa jään ainakin minä odottamaan ja toivomaan.

tiistai 6. helmikuuta 2018

Victor Hugo: Kurjat - III Marius

Alkuteos: Les Misérables (1862)
Suomentaja: Eino Voionmaa
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 222
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: 987-952-282-957-3
Muoto: e-kirja (EPUB)
Sarjamerkintä: Kurjat #3
Peukku: ^^b
Huom: 5 osainen Kurjat on saatavana ilmaiseksi Elisa Kirjasta. Kukin osa omana e-kirjanaan.
Lukuhaaste 2018: 1. Kirjassa muutetaan (5/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6, 17, 24 ja 33
Hyllynlämmittäjä: 6
Lukulistalta: 2

*Kurjat eli Les Misérables on ranskalaisen Victor Hugon vuonna 1862 ilmestynyt romaani, joka kertoo tavallisen kansan ihmiskohtaloista 1800-luvun alkupuolen Ranskassa.

Viiteen osaan jakautuneen kirjan kantavia teemoja ovat yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuus, viattomien kärsimys ja velvollisuudentunto. Kurjat on kansainvälisesti yksi tunnetuimmista ranskalaisen kirjallisuuden klassikoista, joka on jäänyt elämään yhä uusissa sovituksissa elokuvista musikaaleihin.*



Kurjien kolmas osa keskittyy enemmän Mariukseen kuin Jean Valjeaniin ja Cosetteen. Tapahtumia seurataan hänen ja hänen elämänsä kautta. Ja tunnustettava on, ettei Mariuksellakaan mene mitenkään kamalan hyvin. Hän on kasvanut vailla todellista vanhempain rakkautta ja riitautunut vielä vähien elossa olevien sukulaistensa kanssa. Kaiken tämän päälle hän on kamalan ylpeä ja kitkuttaa pienituloisena hädin tuskin toimeen. Kaikeksi onneksi hän edes ihastuu/rakastuu kuin huomaamattaan nuoreen Cosetteen kun tämän näkee. Tekeehän nuori ja etäinen rakkaus elämästä heti paljon miellyttävämpää. Vai tekeekö?

Kuten muissakin osissa, saa lukija tietoonsa paljon sellaista, mikä ei varsinaisesti tunnu liittyvän itse kertomukseen. Tällä kertaa avataan pariisilaisen katupojan eli gaminin elämää ja olemusta. Sekä myöskin Pariisin rikollisten elämää ja järjestäytymistä kirjan tapahtumien aikoihin. Nämäkin selitykset pystytään yhdistämään kirjan tapahtumiin, joskin itse jäin miettimään, tuleeko vielä myöhemmin isompia ja selvempiä yhtymäkohtia joidenkin tietojen ja tapausten kanssa. Aika näyttää.

perjantai 2. helmikuuta 2018

Robin Hobb: Kuninkaan salamurhaaja

Alkuteos: Royal Assassin (1996)
Suomentaja: Sauli Santikko
Ilmestymisaika: 2000 (ko.painos)
Sivumäärä: 768
Kustantaja: Otava
ISBN: 951-1-16663-8
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Näkijän taru #2 / The Farseer #2
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2018: 7. Kirjan tapahtumat sijoittuvat fiktiiviseen maahan tai maailmaan (6/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 23, 28, 33 ja 40
Hyllynlämmittäjä: 7

*Nuori Fitz, ylhäisen prinssin äpäräpoika, on selvinnyt juuri ja juuri hengissä ensimmäisestä tehtävästään salamurhaajana, kun häntä jälleen tarvitaan.

Kuuden herttuakunnan kohtalonhetket ovat käsillä. Kuningas Ovelan kruunua tavoitellaan viekkaudella ja vääryydellä. Kaukosaarelaisten pelätyt punalaivat, joiden uhriksi Fitz uskoo rakastettunsa joutuneen, ovat palanneet kylvämään ennennäkemätöntä tuhoa. Nyt jos koskaan Fitz tarvitsee salaisia kykyjään, telepaattisen kommunikoinnin ja ennaltanäkemisen lahjaa, jotka hän on saanut sukunsa perintönä.

Robin Hobbin kiitetty fantasiaromaanitrilogia Näkijän taru on suuri seikkailu maailmassa, jossa ihmeet ovat mahdollisia. Sarjan muut tarinat ovat Salamurhaajan oppipoika ja Salamurhaajan taival.*



Huhhuh. Trilogian toinen osa on varsin hengästyttävää luettavaa. Sivuja on paljon, mutta niin on asiaakin. Takakansi ei todellakaan anna pientäkään kuvaa siitä, mitä tuleman pitää.

Yksi kirjan juonista on kyllä Mollyn ja Fitzin suhde, joka asettaa enemmän kuin pieniä hankaluuksia Fitzin tielle. Toinen on Vaisto ja sen käyttö. Kolmas kuninkaalliset juonittelut. Neljäs Taito ja sen käyttö…. Näitä monia juonia ja niiden lankoja punotaan taidolla yhteen ja lukija huomaa elävänsä Fitzin kanssa. Ja saa huomata, että todennäköisesti ajattelisi ja toimisi kypsemmin kuin tämä nuorukainen, jonka harteille asetetaan monia velvollisuuksia ja paljon vastuuta. Kaikesta nimittäin näkee, että tämä nuorukaiseksi ja vähitellen mieheksi varttuva poika on vielä sitä. Poika.

Tähän saakka Näkijän taru on hieno kasvukertomus, jossa on monia, monia kiintoisia henkilöitä, juonenkäänteitä ja tapahtumia. Koskaan ei voi olla täysin varma siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu tai miten jotkut henkilöt toimivat. Toki minulla on omat olettamukseni tulevien suhteen, mutta saa nähdä miten niiden käy… Vauhdikasta ja raikasta fantasiaa. Suosittelen.

torstai 1. helmikuuta 2018

Victor Hugo: Kurjat - II Cosette

Alkuteos: Les Misérables (1862)
Suomentaja: Vihtori Lehtonen
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 263
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: 978-952-282-956-6
Muoto: e-kirja (EPUB)
Sarjamerkintä: Kurjat #2
Peukku: ^^b
Huom: 5 osainen Kurjat on saatavana ilmaiseksi Elisa Kirjasta. Kukin osa omana e-kirjanaan.
Lukuhaaste 2018: 1. Kirjassa muutetaan (5/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6, 17, 24 ja 33
Hyllynlämmittäjä: 6
Lukulistalta: 2

*Kurjat eli Les Misérables on ranskalaisen Victor Hugon vuonna 1862 ilmestynyt romaani, joka kertoo tavallisen kansan ihmiskohtaloista 1800-luvun alkupuolen Ranskassa.

Viiteen osaan jakautuneen kirjan kantavia teemoja ovat yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuus, viattomien kärsimys ja velvollisuudentunto. Kurjat on kansainvälisesti yksi tunnetuimmista ranskalaisen kirjallisuuden klassikoista, joka on jäänyt elämään yhä uusissa sovituksissa elokuvista musikaaleihin.*



Cosette kertoo osana yhtä vähän nimihenkilöstään kuin Fantinekin. Toki tässä osassa Jean Valjean pelastaa tyttöraasun karuista ja kurjista oloista, mutta suuri osa menee myös erään luostarin ja sen olojen selvittelyyn. Selvää kritiikkiä sinne taholle siis luvassa. Itse ainakin ihmettelen, miten moisia luostariyhteisöjä on voinut olla olemassa. Karut nimittäin ovat kuvatut olot.

Pikkuinen Cosette on aika erilainen tapaus kuin mitä elokuvissa yms. on näytetty. Hänet kuvataan rumana lapsena, joka turvautuu valheisiin välttääkseen edes osan huonosta kohtelustaan. Melko inhottavan oloinen lapsi, joka kuitenkin kaikesta huolimatta jaksaa toivoa parempaa. Onneksi hänen tielleen osuu Jean Valjean, joka on päättänyt auttaa väärin kohtelemansa naisen lasta. Ja ehkäpä tosiaan pikkuinen orporaasu on jotain, mitä mieskin tarvitsee. Saavathan he toisiltaan rakkautta.