keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Agatha Christie: Hänet täytyy tappaa

Alkuteos: Appointment with Death (1958)
Suomentaja: Helsingin yliopiston suomentajakurssi
Ilmestymisaika: 1989 (ko.painos)
Sivumäärä: 203
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-01281-5
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Hercule Poirot #16 / Sapo #121
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2018: 26 . Kertoo paikasta, jossa en ole käynyt (7/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 16, 19, 24 ja 33
Hyllynlämmittäjä: 8
Lukulistalta: 3

*>>Ymmärrätkö nyt, että hänet täytyy tappaa?>> Hercule Poirot on juuri saapunut Jerusalemiin, kun hän kuulee uhkauksen yön hiljaisuudessa sulkiessaan hotellihuoneensa ikkunaa. >>Tuntisin kyllä tuon äänen>>, hän mutisee ja ihmettelee, miksi jokin seikka aina tuo mieleen rikoksen, meni hän minne tahansa.

Näin alkaa tarina rikkaasta amerikkalaisesta perheestä, jota hallitsee leskirouva Boyton sadistin ottein. Kun lihava hämähäkki verkossaan tämä nainen vaanii tyttäriään, poikiaan, miniäänsä. Seurustelu ulkopuolisten kanssa on kielletty, kukaan ei saa tehdä mitään ilman vanhan rouvan lupaa, kaikkien on tanssittava hänen pillinsä mukaan. Paine käy sietämättömäksi nyt kun perhe on ensi kertaa matkalla ja nuoret näkevät muutakin maailmaa. Tunnelma kiihtyy, ahdistuu, jännittyy äärimmillee… Ja niin siinä lopulta käy, että Hercule Poirotin ammattitaitoa tarvitaan.*Tämä Poirot-tarina on kerrottu ulkopuolisin silmin. Tapahtumia seuraillaan useammankin hahmon kannalta; niin Poirotin itsensä kuin jutun pyörteisiin joutuvien ihmistenkin. Tämä antaa tapaukseen kiintoisan katsannon, sillä kukaan ei oikeastaan tiedä kaikkea ja kaikki ovat varsin kärkkäitä tekemään omat olettamuksensa, jotka sitten edesauttavatkin melkoisen sopan syntymisessä. Kaikeksi onneksi Poirot on tarkkana!

Kerronta on vauhdikasta ja tempaisi ainakin minut jälleen kerran mukaansa. Suomennos on hyvää työtä ja tekstiä lukee mielellään. Tämän perinteisen salapoliisitarinan parissa viihtyy mainiosti. Mikä parasta, televisioversion nähneillekin on tarjolla uutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti