torstai 1. helmikuuta 2018

Victor Hugo: Kurjat - II Cosette

Alkuteos: Les Misérables (1862)
Suomentaja: Vihtori Lehtonen
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 263
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: 978-952-282-956-6
Muoto: e-kirja (EPUB)
Sarjamerkintä: Kurjat #2
Peukku: ^^b
Huom: 5 osainen Kurjat on saatavana ilmaiseksi Elisa Kirjasta. Kukin osa omana e-kirjanaan.
Lukuhaaste 2018: 1. Kirjassa muutetaan (5/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6, 17, 24 ja 33
Hyllynlämmittäjä: 6
Lukulistalta: 2

*Kurjat eli Les Misérables on ranskalaisen Victor Hugon vuonna 1862 ilmestynyt romaani, joka kertoo tavallisen kansan ihmiskohtaloista 1800-luvun alkupuolen Ranskassa.

Viiteen osaan jakautuneen kirjan kantavia teemoja ovat yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuus, viattomien kärsimys ja velvollisuudentunto. Kurjat on kansainvälisesti yksi tunnetuimmista ranskalaisen kirjallisuuden klassikoista, joka on jäänyt elämään yhä uusissa sovituksissa elokuvista musikaaleihin.*Cosette kertoo osana yhtä vähän nimihenkilöstään kuin Fantinekin. Toki tässä osassa Jean Valjean pelastaa tyttöraasun karuista ja kurjista oloista, mutta suuri osa menee myös erään luostarin ja sen olojen selvittelyyn. Selvää kritiikkiä sinne taholle siis luvassa. Itse ainakin ihmettelen, miten moisia luostariyhteisöjä on voinut olla olemassa. Karut nimittäin ovat kuvatut olot.

Pikkuinen Cosette on aika erilainen tapaus kuin mitä elokuvissa yms. on näytetty. Hänet kuvataan rumana lapsena, joka turvautuu valheisiin välttääkseen edes osan huonosta kohtelustaan. Melko inhottavan oloinen lapsi, joka kuitenkin kaikesta huolimatta jaksaa toivoa parempaa. Onneksi hänen tielleen osuu Jean Valjean, joka on päättänyt auttaa väärin kohtelemansa naisen lasta. Ja ehkäpä tosiaan pikkuinen orporaasu on jotain, mitä mieskin tarvitsee. Saavathan he toisiltaan rakkautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti