perjantai 2. helmikuuta 2018

Robin Hobb: Kuninkaan salamurhaaja

Alkuteos: Royal Assassin (1996)
Suomentaja: Sauli Santikko
Ilmestymisaika: 2000 (ko.painos)
Sivumäärä: 768
Kustantaja: Otava
ISBN: 951-1-16663-8
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Näkijän taru #2 / The Farseer #2
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2018: 7. Kirjan tapahtumat sijoittuvat fiktiiviseen maahan tai maailmaan (6/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 23, 28, 33 ja 40
Hyllynlämmittäjä: 7

*Nuori Fitz, ylhäisen prinssin äpäräpoika, on selvinnyt juuri ja juuri hengissä ensimmäisestä tehtävästään salamurhaajana, kun häntä jälleen tarvitaan.

Kuuden herttuakunnan kohtalonhetket ovat käsillä. Kuningas Ovelan kruunua tavoitellaan viekkaudella ja vääryydellä. Kaukosaarelaisten pelätyt punalaivat, joiden uhriksi Fitz uskoo rakastettunsa joutuneen, ovat palanneet kylvämään ennennäkemätöntä tuhoa. Nyt jos koskaan Fitz tarvitsee salaisia kykyjään, telepaattisen kommunikoinnin ja ennaltanäkemisen lahjaa, jotka hän on saanut sukunsa perintönä.

Robin Hobbin kiitetty fantasiaromaanitrilogia Näkijän taru on suuri seikkailu maailmassa, jossa ihmeet ovat mahdollisia. Sarjan muut tarinat ovat Salamurhaajan oppipoika ja Salamurhaajan taival.*Huhhuh. Trilogian toinen osa on varsin hengästyttävää luettavaa. Sivuja on paljon, mutta niin on asiaakin. Takakansi ei todellakaan anna pientäkään kuvaa siitä, mitä tuleman pitää.

Yksi kirjan juonista on kyllä Mollyn ja Fitzin suhde, joka asettaa enemmän kuin pieniä hankaluuksia Fitzin tielle. Toinen on Vaisto ja sen käyttö. Kolmas kuninkaalliset juonittelut. Neljäs Taito ja sen käyttö…. Näitä monia juonia ja niiden lankoja punotaan taidolla yhteen ja lukija huomaa elävänsä Fitzin kanssa. Ja saa huomata, että todennäköisesti ajattelisi ja toimisi kypsemmin kuin tämä nuorukainen, jonka harteille asetetaan monia velvollisuuksia ja paljon vastuuta. Kaikesta nimittäin näkee, että tämä nuorukaiseksi ja vähitellen mieheksi varttuva poika on vielä sitä. Poika.

Tähän saakka Näkijän taru on hieno kasvukertomus, jossa on monia, monia kiintoisia henkilöitä, juonenkäänteitä ja tapahtumia. Koskaan ei voi olla täysin varma siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu tai miten jotkut henkilöt toimivat. Toki minulla on omat olettamukseni tulevien suhteen, mutta saa nähdä miten niiden käy… Vauhdikasta ja raikasta fantasiaa. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti