Alkuteos: Les Misérables (1862)
Suomentaja: Eino Voionmaa
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 222
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: 987-952-282-957-3
Muoto: e-kirja (EPUB)
Sarjamerkintä: Kurjat #3
Peukku: ^^b
Huom: 5 osainen Kurjat on saatavana ilmaiseksi Elisa Kirjasta. Kukin osa omana e-kirjanaan.
Lukuhaaste 2018: 1. Kirjassa muutetaan (5/50)
Hyllynlämmittäjä: 6
Lukulistalta: 2
*Kurjat eli Les Misérables on ranskalaisen Victor Hugon vuonna 1862 ilmestynyt romaani, joka kertoo tavallisen kansan ihmiskohtaloista 1800-luvun alkupuolen Ranskassa.
Viiteen osaan jakautuneen kirjan kantavia teemoja ovat yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuus, viattomien kärsimys ja velvollisuudentunto. Kurjat on kansainvälisesti yksi tunnetuimmista ranskalaisen kirjallisuuden klassikoista, joka on jäänyt elämään yhä uusissa sovituksissa elokuvista musikaaleihin.*
Kurjien kolmas osa keskittyy enemmän Mariukseen kuin Jean Valjeaniin ja Cosetteen. Tapahtumia seurataan hänen ja hänen elämänsä kautta. Ja tunnustettava on, ettei Mariuksellakaan mene mitenkään kamalan hyvin. Hän on kasvanut vailla todellista vanhempain rakkautta ja riitautunut vielä vähien elossa olevien sukulaistensa kanssa. Kaiken tämän päälle hän on kamalan ylpeä ja kitkuttaa pienituloisena hädin tuskin toimeen. Kaikeksi onneksi hän edes ihastuu/rakastuu kuin huomaamattaan nuoreen Cosetteen kun tämän näkee. Tekeehän nuori ja etäinen rakkaus elämästä heti paljon miellyttävämpää. Vai tekeekö?
Kuten muissakin osissa, saa lukija tietoonsa paljon sellaista, mikä ei varsinaisesti tunnu liittyvän itse kertomukseen. Tällä kertaa avataan pariisilaisen katupojan eli gaminin elämää ja olemusta. Sekä myöskin Pariisin rikollisten elämää ja järjestäytymistä kirjan tapahtumien aikoihin. Nämäkin selitykset pystytään yhdistämään kirjan tapahtumiin, joskin itse jäin miettimään, tuleeko vielä myöhemmin isompia ja selvempiä yhtymäkohtia joidenkin tietojen ja tapausten kanssa. Aika näyttää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti