maanantai 12. helmikuuta 2018

Victor Hugo: Kurjat - V Jean Valjean

Alkuteos: Les Misérables (1862)
Suomentaja: Eino Voionmaa
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 233
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: 978-952-282-959-7
Muoto: e-kirja (EPUB)
Sarjamerkintä: Kurjat #5
Peukku: q^^
Huom: 5 osainen Kurjat on saatavana ilmaiseksi Elisa Kirjasta. Kukin osa omana e-kirjanaan.
Lukuhaaste 2018: 1. Kirjassa muutetaan (5/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6, 24 ja 33
Hyllynlämmittäjä: 6
Lukulistalta: 2

*Kurjat eli Les Misérables on ranskalaisen Victor Hugon vuonna 1862 ilmestynyt romaani, joka kertoo tavallisen kansan ihmiskohtaloista 1800-luvun alkupuolen Ranskassa.

Viiteen osaan jakautuneen kirjan kantavia teemoja ovat yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuus, viattomien kärsimys ja velvollisuudentunto. Kurjat on kansainvälisesti yksi tunnetuimmista ranskalaisen kirjallisuuden klassikoista, joka on jäänyt elämään yhä uusissa sovituksissa elokuvista musikaaleihin.*Kurjien viimeinen osa kokoaa tarinan palasia yhteen. Se on oikeastaan melkoisen surullinen, sillä rakkaudesta Jean Valjean luopuu paljosta. Yrityksessään olla parempi ihminen hän onnistuu, mutta siitä huolimatta on lopulta vain itse onneton. Paljon kärsinyt mies ei enää oppinut elämään kuin olisi ansainnut. Mikä surullisinta, suurin osa hänen tekemästään hyvästä selviää aivan liian myöhään muille tai joku muu koettaa ottaa siitä kunnian. Maailma on epäoikeudenmukainen omille kurjilleen, mikä onkin yksi kirjan perusajatuksista.

Kaiken kaikkiaan Kurjat on hengästyttävä lukukokemus. Lähinnä jo oman paksuutensa ansiosta. Se kuvaa hienosti oman aikansa oloja ja elämää, nostaa esiin hienoja ihmistyyppejä, jotka ovat tosin melko karikatyyrisiä, ja kertoo kovan kasvutarinan. Kurjat on raskasta luettavaa, sillä se ei ole mitenkään iloinen kirja. Se on tarina taistelusta ja selviytymisestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti