keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

Leena Virtanen: Tulen Morsian

Alkuteos: Noitanaisen älä anna elää : Tosikertomus noitavainoista Suomessa 1666-1671 (2013)
Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)
Sivumäärä: 277
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-851-0-41948-9
Muoto: Nid.
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2018: 24. Surullinen kirja (16/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6, 21, 23 ja 38

*Ahvenan maa 1666, uusi tuomari, kohtalokas tunnustus

Kun palavan oikeustajun ja luterilaisen kristinuskon omaksunut tuomari saapuu Ahvenanmaalle, saaren arkiset loitsimisen perinteet kääntyvät yllättäen yhteisöä vastaan. Kuolemantuomion saattaa pian saada mitä vähäisimmästä syystä. Hallitsemattomassa ilmiantojen ketjussa, peukaloruuvien kiristyksessä ja mestautuomion pelossa kukaan ei enää ole turvassa. Naiset pakotetaan kääntymään toisiaan vastaan.

Tulen morsian on tosikertomus yhdestä Skandinavian historian kattavimmista noitavainoista. Yhteensä 16 naista tuomittiin paholaisen kätyreinä ja 7 heistä teloitettiin.*En yleensä lue tietokirjoja. Tai ainakaan en lue niitä paljoa. Tähän kirjaan tartuin sen kiintoisan nimen perusteella. Lisäksi kansi on minulle voimakkaan puhutteleva tavalla, jota en osaa kunnolla selittää. Kolmas syy oli oikeastaan hoppu, jolla piti kirjastossa käydä ja palauttaa lainat ja hakea varaukset. Tämän kirjan huomasin sitten tyrkyllä ja nappasin sen suurempia miettimättä mukaan koska muistin joskus aikaisemmin pohtineeni, olisiko se mielenkiintoinen luettava.

Vastaus pohdintaani on kyllä. Tulen morsian on mielenkiintoista luettavaa kenelle vain historiasta ja noitavainoista kiinnostuneelle. Se etenee loogisesti ja vauhdikkaasti. Se on kirjoitettu hyvin ja tyylillä. Aiheen synkkyydestä ja vakavuudesta huolimatta kirjaa on mukava lukea. Tekstistä näkee, että taustatutkimukseen on perehdytty ja että aihe on lähellä kirjoittajan sydäntä. Pitänee ehkäpä koettaa katsella tuo filmatisoituversio jossain välissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti