keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Sam Christer: Stonehengen perintö

Alkuteos: The Stonehenge Legacy (2010)
Suomentaja: Seppo Raudaskoski
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 412
Kustantaja: Bazar
ISBN: 978-952-279-116-0
Muoto: Nid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2018: 10. Ystävän tai perheenjäsenen valitsema kirja (14/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 4 ja 16
Lukulistalta: 8

*Salainen kultti, verisiä uhrimenoja, muinaista tietoa…
Stonehengen mysteeri ei jätä rauhaan.

Upporikas tutkija ja kirjailija Nathaniel Chase ampuu itsensä ja jättää pojalleen Gideonille arvoituksellisen jäähyväiskirjeen. Gideon löytää myös isänsä päiväkirjat, jotka paljastavat järkyttäviä totuuksia sekä Chasen perheestä että Stonehengeen liittyvästä ikivanhasta kultista.

Wiltshiren poliisin rikoskomisario Megan Baker huomaa tahollaan, että Chasen itsemurha, kadonneen miehen tapaus ja julkkistytön kaappaus kietoutuvat tavalla tai toisella Stonehengen kivien ympärille. Sillä välin kun poliisi tekee omia tutkimuksiaan, Gideon penkoo kultin tarkkaan varjeltuja salaisuuksia henkensä kaupalla.

Kansainvälinen menestystrilleri Stonehengen perintö vie hyytävälle lukumatkalle yhteen maailmanhistorian salamyhkäisimmistä paikoista.*Tässä on kirja, jonka ehkä olisin saattanut jättää lukematta jos olisin avannut sen aikaisemmin. Takakansi kuulostaa kiinnostavalta ja juoneltaan kirja on mukiinmenevä vaikkakin tietyiltä osin kliseinen ja ennalta-arvattava. Syy vastahankaisuuteeni on kirjan kieli. Tapahtumat kun on esitetty preesensissä. En ole ikinä pitänyt tästä “Gideon kävelee ja pohtii samalla…” -tyylistä. Jotenkin se tuntuu katkaisevan kuvailun ja tunnelman. Mutta kun kerran sain kirjan lahjaksi, niin pitihän se lukea.

Jos pääsee yli aikamuodosta ja juonen yllätyksettömyydestä, pääsee lukija sukeltamaan maailmaan, jossa tästä mystisestä kivikehästä esitetään melko kiintoisia väitteitä. Tapahtumat rullaavat vauhdikkaasti eteenpäin ja henkilöhahmot menettelevät vaikka saattavat jäädä etäisiksi. Ei heissä kenessäkään ainakaan mitään professori Langdon-ainesta ole.

Kaikkiaan Stonehengen perintö on nopealukuinen ja kevyt kirja, jonka parissa saa hyvin vietettyä muutaman tunnin. Ehkä salaseurojen ja mystisten kulttien viehätys on se, mikä pitää tämän kirjan kasassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti