torstai 8. maaliskuuta 2018

Sue Grafton: T niin kuin tappaja

Alkuteos: T is for Trespass (2007)
Suomentaja: Sirkka-Liisa Sjöblom
Ilmestymisaika: 2008 (ko.painos)
Sivumäärä: 422
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-20-7666-6
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Kinsey Millhone Aakkosmurhat #20
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2018: 5. Kirjan tapahtumat sijoittuvat vuosikymmenelle jolla synnyin (12/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 17 ja 42
Hyllynlämmittäjä: 13
Lukulistalta: 6

*”Tiedän, että aina tulee olemaan ihmisiä, jotka yrittävät käyttää hyväkseen puolustuskyvyttömiä: hyvin nuoria, hyvin vanhoja, viattomia ikään katsomatta. Tiedän tämän pitkästä kokemuksesta.”

Solana Rojas on saanut elämässä kehnot kortit. Jo pienestä pitäen hän on oppinut luovimaan kameleonttina halveksimiensa ihmisten joukossa. Nyt hän on päättänyt vihdoin ottaa elämältä sen, mikä hänelle kuuluu - varastamansa identiteetin turvin.

Toisaalla yksityisetsivä Kinsey Millhone tutkii vakuutuspetostapausta ja toimittaa haasteita perille. Rutiineihin tulee keskeytys, kun naapurissa asuva yksinäinen vanhus loukkaa itsensä. Räväkkä yksityisetsivä joutuu tahtomattaan sotkeutumaan äreän naapurinsa asioihin. Miehelle päätetään pestata kotisairaanhoitaja, ja vihdoin löytyy sopivanoloinen hakija: lähihoitaja nimeltä Solana Rojas.*Tämäkin kirja henkii uutta tuulta tuttuun sarjaan. Kuten aikaisemmassa osassa, tässäkin kirjassa ei Kinsey ole ainut, joka pääsee ääneen. Vaikka Kinsey onkin vahvin persoonista, ovat Solanan kantilta kerrotut pätkät tärkeässä osassa, jotta lukija ymmärtää tarinan ja pääsee siihen sisälle. Tämä identiteettivarkauteen keskittyvä tarina on oikeastaan todella pelottava. Miten helpolta se saa kaiken vaikuttamaan. Ja miten pelottavaa on, kun vanhus jää täysin toisen armoille…

Grafton on osanut hyvin pitää langat käsissään, ja vaikkei Kinsey tällä kertaa varsinaisesti tutkikaan mitään “yhtä isoa” juttua, vaan enemmänkin toimittelee pikkuaskareita, riittää kirjassa pureskeltavaa. Loppu on melkoinen äkkipysäys, kuten yleensäkin. Tällä kertaa se on minusta hyväksyttävä, vaikka toisaalta olisin ehkä kaivannut asioiden parempaa selviämistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti