Alkuteos: Fänrik Ståls sägner (1848 ja 1860)
Suomentaja: Paavo Cajander
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä:89
Kustantaja: Elisa Kirja
ISBN: 978-952-282-102-7
Muoto: e-kirja (EPUB)
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2018: 2. Kotimainen runokirja (11/50)
Hyllynlämmittäjä: 12
Lukulistalta: 5
*Vänrikki Stoolin tarinat on Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin kirjoittama laaja runoteos.
Teoksen runot kertovat vuosina 1808-1809 käydystä Suomen sodasta, joka oli Venäjää vastaan käyty tappiollinen puolustussota. Runeberg tekee sankariballadeissaan kunniaa sekä todellisille upseereille että keksityille kansanmiehille, jotka velvollisuudentuntoisesti puolustivat isänmaataan. 1840-luvulla kasvanutta kansallisuustunnetta ilmentävä ensimmäinen kokoelma ilmestyi vuonna 1848 ja jälkimmäinen kokoelma 1860.
Teokseen kuuluu yhteensä 35 runoa, ensimmäisen kokoelman avausruno Maamme tunnetaan nykyään Suomen kansallislauluna. Muita tunnettuja runoja ovat muun muassa Sven Dufva sekä laulusanoitus Porilaisten marssi.*
Mielenkiintoinen kokoelma, jossa osa runoista on riimitelty ja osa ei. Kattavasti erilaista, mutta melkoinen melankolista runoutta. Runojen lukemista ja ymmärtämistä helpottaa, jos tietää kyseisestä sodasta ja sen taisteluista jotain. E-kirjan lopussa on onneksi kattava listaus tärkeimmistä mainituista henkilöistä ja tapahtumista. Harmi vain, että sen esiinkaivaminen on e-kirjassa aina hankalaa. Eikä niitä kaikkia kohtia tajua tarkastaa lukiessa. Erillinen huomautus olisi monesti ollut tarpeen. Uskonkin, että nämä runot aukeavat paremmin toisella ja kolmannella lukukerralla. Ja ehkä vähän useammassa eri lukukerrassa kannattaa kirja lukea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti