maanantai 19. maaliskuuta 2018

Taru ja Tarmo Väyrynen: Tilinteon aika

Alkuteos: Tilinteon aika (2018)
Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)
Sivumäärä: 201
Kustantaja: omakustanne
ISBN: 978-952-7191-27-9
Muoto: e-kirja (EPUB)
Sarjamerkintä: Vuorileijonan varjo #10
Peukku: ^^b
Huom: e-kirja arvostelukappale, muuten saatavana tällä hetkellä vain painettuna
Lukuhaaste 2018: 40. Kirjassa on lemmikkieläin (15/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 7, 14, 17, 23, 27 ja 49

*Merikauppiaiden hallitsema Iisip pyrkii palkkasotilaineen valloittamaan muut merikaupan keskukset. Sirpissä valmistaudutaan puolustamaan maan itsenäisyyttä, vaikka osa sirpiläisistä merikauppiaista toivottaisi Iisipin joukot tervetulleiksi uskoen hyötyvänsä vallan vaihtumisesta. Nuori hallitsija Tenaa yrittää turvata Sirpin sisäisen rauhan, ja hänen puolisonsa Raino lähtee Vuorimaahan neuvottelemaan sotilaallisesta avusta. Iisipin merikauppiaiden pyrkimyksiä vastustamaan nousee Metallin temppeli, mutta temppelissä ilmenneiden ongelmien takia avuksi tarvitaan Metallin jumalan entinen ylipappi Dotar, joka saa todeta niittävänsä sitä, mitä on kylvänyt.*Kaikki hyvä päättyy aikanaan. Niin on myös Väyrysten Vuorileijonan varjo -sarjan laita, joka kymmenennellä osallaan Tilinteon aika saapui viimeiseen satamaan. Tämä merkitsee itselleni lukijana yhden kauden loppua. Teininä ahmin silloiset kirjat, kasvoin niiden kanssa ja jälkikäteen katsottuna huomaan niiden todella ohjanneen ajatuksiani kasvaessani. Nyt vanhempana, luettuani uudestaan vanhat kirjat ja niiden perään uudet, huomaan yhä maailman ja ajatusten viehättävän. Ja toivovani, että osaisin ilmaista ajatukseni yhtä kauniisti ja selkeästi kuin kirjojen hahmot.

Tilinteon ajassa tuttu maailma on suuren uhan edessä. Edes suuret ja mahtavat eivät voi selvitä uutta uhkaa vastaan yksin. Kaikeksi onneksi valtakunnat voivat liittoutua keskenään ja pyrkiä siten suojelemaan paitsi itseään, myös toinen toisiaan. Lisäksi asioita helpottaa se, että Metallin temppeli käyttää vaikutusvaltaansa hyvän edistämiseksi.

Tarjolla on seikkailua ja politikointia niin Vuorimaassa, Sirpissä kuin Autiomaassakin. Yhdessä ja erikseen pyritään ratkaisemaan ongelmia, jotka vaikuttavat kokonaisten kansojen elämään. Kaikeksi onneksi myös aikaisemmin kylvetty hyvä on päässyt itämään, joten korjattavana ei ole vain kurjuutta, vaan myös jotain parempaa.

Voin erittäin lämpimästi suositella Tilinteon aikaa lukijalle, joka kaipaa pohtivampaa otetta ja vaihtoehtoisia ratkaisuja kirjoiltaan. Ei miekan tarvitse aina ratkaista kaikkea, vaan joskus neuvottelemalla päästään paljon parempiin tuloksiin. Joskus pienempi paha on oikein suuremman hyvän edessä.

Kokonaisuutena Vuorileijonan varjo -on sarja, joka kuvaa kauniisti ihmisten kasvua ja elämää. Se on realistinen ja todentuntuinen. Se vie lukijan mukanaan kiehtoviin ihmiskohtaloihin ja sen ihmiset ovat aitoja ja inhimillisiä vikoineen ja hyveineen. Ja he myös kasvavat ihmisinä. Heillä on omat taakkansa, mutta niistä huolimatta he pyrkivät parempaan ja mahdollisuuksiensa mukaan muuttumaan, kasvamaan. Vuorileijonan varjo -on sarja, jonka pariin jaksaa palata uudestaan ja uudestaan, hakemaan voimaa ja oikeudenmukaisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti