maanantai 18. helmikuuta 2019

Philip Kerr: Kalpea rikollinen

Alkuteos: The Pale Criminal (1990)
Kääntäjä: Jukka Jääskeläinen
Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)
Sivumäärä: 318
Kustantaja: Atena
ISBN: 978-951-796-928-4
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Berlin Noir #2
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2019: 44. Kirja kertoo Berliinistä (18/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 18, 35 ja 44
Lukulistalta: 5

*Syyskuussa 1938 Berliini hikoilee. Pitkään jatkunut helle hautoo kaupunkia, mutta myös politiikassa kiehuu. Mitä Hitler suunnittelee Euroopan varalle?

Yksityisetsivä Bernie Gunther saa toimeksiannon kustantajalta, jonka poikaa kiristetään. Yksinkertainen keikka, helppoa rahaa. Sitten siirtolapuutarhan perunasäkistä löytyy brutaalisti viillelty tyttö. Syyttävä sormi kääntyy kohti juutalaisia - ilkeät kielet väittävät, että murha on osa uskonnollisia uhrimenoja. Gunter päätyy johtamaan tutkimusta, johon liittyvät niin sadistinen sarjamurhaaja, natsijohtajien spiritistiset istunnot kuin lähestyvä sotakin.

Kalpea rikollinen on historiallisten rikosromaanien Berlin Noir -sarjan toinen itsenäinen osa. Se on kova kuin nyrkkirauta ja piikikäs kuin Bernie Guntherin sänki, mutta myös tarkka ajankuva elämästä natsi-Saksassa.*


Muutaman vuoden tauon jälkeen sain hyvän syyn palata tämän sarjan pariin. Oli jo korkea aika, vaikka trilogian kaikki osat ovatkin itsenäisiä.

Kerr kuvailee hyvin Berliiniä ja ihmisten elämää siellä. Natsit ja heidän tekonsa vaikuttavat kaikkiin. Heistä puhutaan ja heitä myös vastustetaan ja pelätään. Kirjan suurta antia onkin hyvä aikalaiskuvaus elämästä kaupungissa.

Guntherin ja tämän toverien etu on siinä, että he toimivat ilman huipputekniikkaa. Vanhan ajan poliisin työtä on mukava seurata, vaikka se tarkoittaakin usein varsin kovia otteita ja enemmän kuin vähäisin perustein langetettuja tuomioita… Voimakkaat kytkökset elettävään aikaan ja mielipiteisiin näkyvät kirjassa ja hahmoissa. Koko Berlin Noir -trilogia tuntuisikin olevan vähän erilaisen jännityksen ystäville. Kirjassa on raakuutta, humpuukia, huijauksia sekä myös jonkin verran seksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti