perjantai 6. joulukuuta 2019

Deborah Spungen: Nancy

Alkuteos: And I don’t want to live this life (1983)
Kääntäjä: Anna Salo
Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)
Sivumäärä: 363
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-24-0459-9
Muoto: Nid.
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 4, 15, 29, 35, 36, 40 ja 43
Lukulistalta: 76

*Nancy on hurja tarina Nancy Spungenin polttavan vauhdikkaasta, riipaisevasta ja lyhyeksi jääneestä elämästä. Nancy nousi julkisuuteen punktähti Sid Viciousin tyttöystävänä, jonka kiertueiden, huumeiden ja villien juhlien täyttämää elämää seurattiin ahneesti. Nancy murhattiin New Yorkin Chelsea-hotellissa 21-vuotiaana. Sid kuoli yliannostukseen vain muutama kuukausi myöhemmin.

Sid Viciousin ja Nancy Spungenin rakkaustarina on yksi rockmaailman legendoista, mutta sen takana on tarina herkästä, rajusta ja itsetuhoisesta tytöstä, joka ei sopinut mihinkään niistä muoteista, joita yhteiskunta nuorelle naiselle asetti. Nancyn äitin Deborah Spungenin kirjoittama teos koskettaa syvästi.*



En juuri lue elämäkertoja. En varsinkaan musiikkiin liittyviä. En oikeastaan edes muista yhtään Sex Pistolsin biisiä. Minulle kuitenkin suositeltiin tätä elämäkertaa ja päätin tarttua siihen ennakkoluuloistani huolimatta. Tällä kertaa se kannatti.

Vaikka en tunnekaan lehtijuttuja ja legendoja näistä kahdesta, onnistui kirja koskettamaan minua. Ei niinkään Nancyn ja Sidin kohdalta, vaan Nancyn perheen. Oli kamalaa lukea, miten perhettä kohdeltiin. Miten lääkärit kohtelivat heitä. Miten lehtimiehet riepottelivat. Ja ennen kaikkea, miten he saattoivat alistua Nancyn käytökseen suojellakseen nuorempia lapsiaan ja myös itseään. Perheen tarina liikuttaa, koskettaa ja myös kiukuttaa. Onneksi nykyisin lääkehoito ja tutkimusmahdollisuudet ovat paremmat kuin heidän kohdallaan.

Kirja on rakastavan äidin kirjoittama. Se pitää muistaa lukiessa. Se kuitenkin tuntuu rehelliseltä kuvaukselta kieltämättä ristiriitaisen nuoren naisen elämästä. Rankkaa luettavaa, mutta kannatti. En suosittele kauniita tarinoita kaipaaville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti