torstai 19. joulukuuta 2019

R. J. Palacio: Ihme

Alkuteos: Wonder (2012)
Kääntäjä: Inka Parpola
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Sivumäärä: 336
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-41891-8
Muoto: Sid.
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 9, 31, 48 ja 50
Lukulistalta: 83


*August Pullmanin kasvot ovat pahasti epämuodostuneet. Kotikoulua tähän mennessä käynyt Auggie on nyt aloittamassa viidennen luokan oikeassa koulussa. Se kiehtoo ja se pelottaa. Hän on ihan tavallinen nuori epätavallisten kasvojensa takana, mutta saako Auggie uudet koulukaverit uskomaan sen? Ihme on kertomus Auggien urheudesta ja uteliaasta asenteesta sekä rohkaiseva tarina ennakkoluulojen kohtaamisesta.


R. J. Palacion palkittu esikoisteos on moderni klassikko - hauska, rohkaiseva ja koskettava romaani - jota on vaikea päästää käsistään. Sen haluaa jakaa muiden kanssa ja sen tarina tarttuu syvälle lukijan mieleen.*




Ihme on lämminhenkinen ja koskettava kirja. Se kertoo muiden silmissä erikoisen Auggien elämästä. Itselleen Auggie on aivan tavallinen. Se on kertomus viidesluokkalaisen vaikeasta elämästä, ystävien saamisesta ja myös lasten raadollisuudesta. Ei ole helppoa olla muiden mielestä erilainen - ennakkoluulot ja pelot valtaavat helposti mielen. Onneksi Ihme on myös tarina rohkeudesta ja ystävyydestä. Se on voimistava lukukokemus, jonka lähes ahmaisee.


Kirja on kerrottu usean nuoren näkökulmista. Auggie antaa oman äänensä, mutta hänen elämäänsä kuvaavat myös hänen siskonsa Olivia, Olivian poikaystävä Justin, Olivian ystävä Miranda kuin myös Auggien luokkakaverit Jack ja Summer. Näistä kertomuksista aukeaa kokonainen lukuvuosi, jonka aikana Auggien on kasvettava suuremmaksi ja vahvemmaksi tavallisessa koulussa.

Kaunis, koskettava ja hauska. Ihme on nopealukuinen ja kiinnostava. Tarina ja henkilöhahmot vangitsevat ja sivuja ahmii. Lyhyet luvut on helppo lukea omaan tahtiin ja pienissä erissä. Kirja sopii hyvin myös vähemmän lukeneille tyylinsä ansiosta. Suosittelen tätä lämpimästi jokaiselle lukijalle.

1 kommentti: