lauantai 7. joulukuuta 2019

Michael Cunningham: Tunnit

Alkuteos: The hours (1998)
Kääntäjä: Marja Alopaeus
Lukija: Eero Saarinen
Ilmestymisaika: 2009 (ko.painos)
Kesto: 7h 40min, 7 CD-äänilevyä
Kustantaja: Gummerus
ISBN: 978-951-20-7952-0
Muoto: äänikirja, CD-äänilevy
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 15 ja 35
Lukulistalta: 77


*Tunnit on kertomus yhdestä päivästä kolmen naisen elämässä kolmena eri aikakautena. Virginia Woolf kirjoittaa kiivaasti Mrs. Dalloway -romaania Englannissa vuonna 1932. Ahdistunut, itsetuhoinen Laura Brown lukee romaania 1950-luvun San Fransiscossa. Ja Clarissa Vaughan elää kuin 2000-luvun Mrs. Dalloway, joka järjestää juhlia ja hoitaa AIDSiin sairastunutta entistä rakastettuaan. Kirjallisuus ja elämän yllättävät käänteet punovat kolmen naisen kohtalot yhteen.


Pulizer-palkittu suosikkiromaani muistetaan myös upeasta elokuvasta.*




Minulle Tunnit jäi jokseenkin etäiseksi teokseksi. Se kuvaa kauniisti kolmen naisen elämää, joissa on havaittavissa yhtäläisyyksiä niiden selvistä eroista huolimatta. Kullakin heistä on omat ongelmansa, haaveensa ja oma todellisuutensa. Aikakaudet kuitenkin kurottavat toisiaan kohti ja liittävät naisten tarinat toisiinsa.


Kirja pitää sisällään kaunista tekstiä. Sen hahmoissa on potentiaalia ja kertomus on arkisella tavalla kiinnostava. Lukijana Eero Saarista ei voi moittia. Hänen ääntään on mukava kuunnella vaikkei hän varsinaisesti eläydykään tekstiin. Ehkä olisin saanut tästä kirjasta paremman otteen jos olisin itse lukenut kirjan kuuntelemisen sijasta. Sen pohdiskeleva ja verkkainen tahti eivät ehkä olleet parhaimmat kuunneltaviksi, sillä ainakin oma ajatukseni tuntui välillä lähtevän turhan helposti harhailemaan toisille poluille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti