torstai 28. toukokuuta 2020

Bo Svernström: Uhri ja pyöveli

Alkuteos: Offrens offer (2018)
Kääntäjä: Pekka Marjamäki
Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)
Sivumäärä: 369
Kustantaja: WSOY
ISBN: 9789510443989
Muoto: e-kirja (BookBeat)
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2020: 22. Kirjassa on epäluotettava kertoja (22/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 4, 7, 9, 17, 22, 30, 33 ja 45
Lukulistalta: 56


*Kuka jakaa oman käden oikeutta?


Synkkä ja raaka romaani Seitsemän-elokuvan ja Lars Keplerin hengessä. Yllätykselliset juonenkäänteet vetävät maton kokeneimmankin lukijan alta.


Kun tunnettu seksuaalirikollinen löytyy ristiinnaulittuna ladon seinältä, käynnistyy tutkinta, joka osoittautuu haastavimmaksi komisario Carl Edsonin uralla. Tekijä ei ole jättänyt itsestään mitään jälkiä lukuun ottamatta autonavainta, jonka toimittaja Alexandra Bengtsson sattumalta löytää rikospaikalta.


Johtolangat vievät jengitaustaisen miehen luokse, mutta Edson alkaa aavistella olevansa tekemisissä poikkeuksellisen ovelan murhaajan kanssa. Jakaako joku oman käden oikeutta - ja löytyykö tekijä ennen kuin uhriluku kasvaa?


Bo Svernström (s. 1964) työskentelee Aftonbladetin toimittajana ja hänellä on tohtorintutkinto ruotsalaisesta kirjallisuudesta: Uhri ja pyöveli on hänen esikoisromaaninsa, jonka oikeudet on myyty jo kolmeenkymmeneen maahan, ja joka on keikkunut pitkään Ruotsin bestseller-listoilla. Svernström asuu Tukholmassa ja kirjoittaa toista romaaniaan.*



Kirja on erikoinen. Se on jaettu osiin, joiden tarkoitus tulee lukiessa selville. Tarina on myös kerrottu useamman henkilön näkökulmasta. Oman kantansa pääsevät esittämään niin Carl Edson kuin hänen poliisitoverinsakin. Myös toimittaja Alexandra Bengtssonin matkaan päästään. Sekä murhaajan.


Kerronta toimii. Se etenee hyvin ja vaihtaa toimivasti tilanteesta toiseen. Tutkimukset etenevät melko verkkaista tahtia ja Bengtssonnin toimittajantyön seuraaminen on mielenkiintoista. Väliin pudotellut murhaajan pätkät herättävät uteliaisuutta. Kutkuttavaa! Kirja heittää lukijan eteen melkoisen yllätyksen parikin kertaa. Toista en olisi osannut itse aavistaakkaan, mutta toinen kyllä käväisi mielessä kun ensimmäisestä järkytyksestä olin selvinnyt.


Yllättävä ja erilainen kokonaisuus, jossa ei tunnu pääsevän varmuuteen murhaajasta ja motiiveista vaikka kuinka yrittäisi. Positiivinen lukukokemus, joka ehkä parissa kohdassa yritti hieman liikaa, mutta onneksi loppu selvitti montakin hämmentävää asiaa. Uteliaana jään odottamaan kirjailijan seuraavaa teosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti