sunnuntai 31. toukokuuta 2020

David Lagercrantz: Tyttö joka etsi varjoaan

Alkuteos: Mannen som sökte sin skugga (2017)
Kääntäjä: Outi Menna
Lukija: Antti Jaakola
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Kesto: 15h 15min (1 CD-levy)
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-42883-2
Muoto: äänikirja, 1 CD-levy (MP3)
Sarjamerkintä: Millennium #5
Peukku: q^^
Huom: jatkoa Stieg Larssonin Millennium-trilogialle


*Lisbeth Salander janoaa totuutta. Ja kostoa.


Hakkerintaidoistaan huolimatta Lisbeth Salander ei ole koskaan saanut selville koko totuutta traumaattisesta lapsuudestaan, kaikkia niitä salaisuuksia jotka selittäisivät, miksi hän on mitä on. Yllättäen hän saa uusia johtolankoja ja alkaa tähtireportteri Mikael Blomkvistin kanssa selvittää visusti salatun ihmiskokeen vaiheita ja vastuuhenkilöitä. Mutta kun puolustuskyvytön vanhus murhataan, oikeudenjanoinen Lisbeth päättää, ettei totuus yksin riitä. Hän haluaa silmän silmästä.*




Tällä kertaa Lisbethillä ei aluksi mene kovin hyvin. Hän on nimittäin vankilassa, mutta lopulta se osoittautuukin ihan hyväksi asiaksi. Sitä kautta hänen onnistuu päästä vähitellen käsiksi moniin seikkoihin, joista osa koskee hänen menneisyyttään… Mistä alkaa paljastua vaikka mitä. Kaksoskokeita ja muita salaisuuksia. Samaan aikaan Mikael huomaa sotkeutuneensa samaan soppaan. Paitsi kaksikon toimia, seurataan tarinassa aktiivisesti myös kahden miehen, Leon ja Danin vaiheita. Kuinka nämä kaikki sekoittuvat keskenään?


Pidin tästä osasta enemmän kuin Lagercrantzin aikaisemmasta yritelmästä. Jotenkin tässä oli parempi kokonaisuus ja juoni piti paremmin otteessaan. Vaikka muutamassa kohdassa murisinkin hyvin vihaisesti. Toisaalta taas mukava, kun kirja nostaa tunteita esiin.

Lukijana Jaakola jatkaa vakuuttavaa ja vankkaa suoritustaan. Hyvin ja kuunneltavasti luettu. Kolmas Lagercrantzin kirjoittama Millennium-kirja Tyttö joka eli kahdesti (2019) näyttäisi keikkuvan pitkien varausjonojen päässä, joten katsotaan missä vaiheessa pääsen siihen käsiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti