torstai 21. toukokuuta 2020

David Lagercrantz: Se mikä ei tapa

Alkuteos: Det som inte dödar oss (2015)
Kääntäjä: Outi Menna
Lukija: Jani Karvonen
Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)
Kesto: 18h 18min (1 CD-levy)
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-41385-2
Muoto: äänikirja, CD-levy (MP3)
Sarjamerkintä: Millennium #4
Peukku: q^^
Huom: jatkoa Stieg Larssinin Millennium-trilogialle


*Mikael Blomkvistin ja Lisbeth Salanderin tiet kohtaavat vuosien jälkeen.


Millennium-lehdellä on uusi omistaja. Pahat kielet väittävät, että Mikael Blomkvistin ote on lipeämässä ja että hän harkitsee uranvaihtoa.


Eräänä myöhäisiltana Blomkvist saa puhelun Frans Balderilta, mieheltä joka kuuluu kovimpiin nimiin tekoälytytkimuksen maailmassa. Balder väittää tietävänsä jotain tulenarkaa Yhdysvaltain tiedustelutoiminnasta. Lisäksi hän kertoo olleensa yhteydessä nuoreen hakkerinaiseen, joka muistuttaa kovasti erästä Mikael  Blomkvistin hyvin tuntemaa henkilöä.*




Siitä on useita vuosia kun luin alkuperäisen trilogian. Ehkä siksi minun oli hieman hankala päästä mukaan tarinaan, tapahtumiin ja henkilöihin.


Kaikki tuntuu liikkuvan kovin hitaasti tässä kirjassa. Tapahtumat käynnistyvät hitaasti ja asioita ehditään pohtia monelta kantilta. Sitten kun tapahtuu, niin tapahtuu todella kovaa ja vauhdilla. Mutta alkuun pääseminen oli todellakin työn ja tuskan takana. Varsinkin kun monet asioista eivät tuntuneet oikein edes liittyvän toisiinsa. Eikä heti ollut selvillä se, mikä oikein onkaan tärkeintä… Plussaa siitä, että kirja valottaa ainakin hieman Lisbethin menneisyyttä ja tarinaa.


Hidas, verkkaisesti kehittyvä tarina. Henkilöhahmot mukiin meneviä ja jokseenkin lähellä alkuperäisiä (muistaakseni). Ehkä kokonaisuutena jonkin verran tylsempi kuin alkuperäinen trilogia.


Lukijana Karvonen on minun makuuni tylsä ja persoonaton. Hän lukee tasaisella ja varmalla äänellä, mutta jostain syystä huomasin silti ajatusteni välillä harhailevan. Voisiko sillä olla vaikutusta, että levylle luettuna osa raidoista oli todella pitkiä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti