lauantai 16. toukokuuta 2020

Jo Nesbø: Macbeth

Alkuteos: Macbeth (2018)
Kääntäjä: Outi Menna
Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)
Sivumäärä: 569
Kustantaja: Johnny Kniga
ISBN: 978-951-0-43881-7
Muoto: Nid.
Peukku: ^^b
Lukuhaaste 2020: 19. Kirja, jota luet yhdessä jonkun kanssa (19/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 7, 9, 24, 30 ja 33

*Mestarillinen romaani rikoksesta ja vallanhimosta.

Macbeth johtaa poliisin erikoisjoukkoja, Kaartia. Hän on rakastettu johtaja ja äärimmäisen tehokas toimissaan kaupungissa, jota hallitsevat rikollisjoukkiot. Myyttisen Swenon johtama moottoripyöräjengi Norse Riders ja vielä myyttisemmän Hekaten johtama huumejengi.

Macbethin rakastettu, Lady, johtaa pelikasinoa. Niin Ladyn kuin Macbethinkin tausta on karu. Mutta he ovat nousseet hierarkiassa korkealle.

Tapahtumat johtavat siihen, että tie taivaisiin - ehdottomaan valtaan kaupungissa - näyttää aukenevan pariskunnalle. Siitä heille kuiskutellaan, sinne heitä ohjataan.

Ja niin kaupungissa jossa sataa aina, virtaa vuolaana veri, joka tahrii Macbethin kädet, kunnes kohtalo janoaa hänen vertaan.

Teos perustuu William Shakespearen samannimiseen näytelmään.*



Vauhdikas ja tiivistunnelmainen jännäri, jossa on myös tietynlaista hulluutta. Tarina etenee vauhdikkaasti ja hyppii useiden henkilöiden välillä. Kiihkeä tunnelma sykkii eteenpäin ja siinä on kiivasta jännitettä, joka voi aiheuttaa kuumeisen tunnelman. Se ehkä vertautuu moniin henkilöihin, jotka päätyvät käyttämään (tai käyttävät jo) huumausaineita. Macbeth on hyvin draamallinen kertomus, mikä ei liene ihme kun ottaa huomioon, mihin kirja perustuu.

Siitä on aikaa kun olen lukenut Shakespearen näytelmän, enkä kunnolla tahtonut muistaa kaikkia näytelmän juonenkäänteitä. Siksi kirja pääsi yllättämään minut monesti. Se ei todellakaan haitannut, sillä nautin tarinasta. Nautin tulkinnasta. Se on hyvä, osuva ja erittäin mukaansatempaava. Nesbø on laittanut parastaan ja tarjoilee lukijalle viihdettä koko rahan edestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti